Много полиция спря ромски контрапротест

Тлеещият конфликт около гетото в т.нар Виетнамски общежития в столичния кв.”Красна поляна” стана повод за протест, контрапротест и изпращане на голямо количество полиция в района, съобщи бТВ.

Днес в училище в квартала ще се проведе среща, посветена на обитаваните предимно от роми блокове. Живеещите наблизо се оплакват от непрекъснат тормоз и множество престъпления. Те искат гетото да бъде премахнато, а жителите му – разселени.

Тази вечер ще се проведе и протест, като може да бъде блокиран бул.“Възкресение“.

От кв.”Факултета” тръгна голяма група роми със знамената на партия ДРОМ с намерението да организират контрапротест срещу събарянето на общежитията. Полицаи и жандармеристи обаче ги спряха.

На място се виждат и две водни оръдия.

Към момента в квартала няма сблъсъци, но напрежението остава.

По-рано днес стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е поела ангажимент пред гражданите за постоянно полицейско присъствие и промяна на за изграждане на социален център на мястото на първите пет блока в района на Виетнамските общежития.

Като част от мерките за повишаване на сигурността Столична община ще започне и поетапно изграждане на видеонаблюдение в квартала.

По настояване на кмета Фандъкова районната администрация, съвместно с полицията и представители на инициативния комитет на гражданите, ще извършват проверки на адресните регистрации и настанителните заповеди на живеещите във Виетнамските общежития.

Ще бъде направена и проверка на всички настанителни заповеди от 1994 г. насам, като информацията ще бъде предоставена и публично.


image0 (9K)