Многохилядни протести в Бейрут. Правителството в Ливан ще обсъжда предсрочни избори

Близо 500 ранени и загинал полицай. Такава е равносметката след многохилядни протести в ливанската столица Бейрут, при които демонстранти щурмуваха министерства и други правителствени сгради. Силите за сигурност си върнаха контрола над центъра на столицата след полунощ в нощта срещу неделя.

На този фон ливанският премиер Хасан Диаб вчера за първи път каза, че е готов да разгледа въпроса за произвеждане на предсрочни избори, което е едно от основните искания на протестиращите. Диаб обеща да постави темата на заседанието на кабинета в понеделник.

Участниците в антиправителствените протести в ливанската столица настояват за международно разследване на обстоятелствата около взрива в пристанището на Бейрут, съобщиха в събота вечер телевизионните канали „Ал Арабия“ и „Ал Манар“, цитирани от световните агенции.

Лидерът на опозиционната партия Катаиб Сами Жмайел призова за масови улични акции.

Ливанските власти се отказаха от привличане на международни експерти в разследването на мощния взрив, избухнал на 4 август в пристанището на Бейрут, тъй като компетентността на ливанските следствени и съдебни органи не предизвиква никакво съмнение.

В петък вечерта Интерпол съобщи, че в Бейрут отива екип от специалисти за проучване на обстоятелствата около експлозията. По-късно готовност да помогне в разследването обяви и Арабската лига.

По данни на ливанското МВнР, причина за взрива на 4 август е възпламеняване на складирани над 2,7 хиляди тона амониева селитра по време на заваръчни работи.

Демонстрантите настояха обаче за международно разследване на взрива и дадоха да се разбере, че няма да преустановят протестите докато няма международно разследване на взрива.

I Международните реакции

Междувременно посолството на САЩ в Бейрут е пуснало в Туитър текст в подкрепа на антиправителствените протести. В него се казва, че „ливанците са страдали твърде много и заслужават да имат лидери, които се вслушват в тях“, съобщава Ройтерс.

Американското посолство добавя, че ливанските лидери трябва да променят курса, за да отговорят на народните искания за прозрачност и отчетност. „Подкрепяме ги в правото им на мирен протест и насърчаваме всички участващи да се въздържат от насилие“, отбелязва посолството.

Следващата седмица в Бейрут ще бъде на посещение зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, съобщи вчера телевизия „Скай нюз Арабия“.

САЩ обявиха, че засега не могат да кажат еднозначно дали мощният взрив в пристанището на Бейрут е бил нападение или нещастен случай, заяви вчера по телевизия „Фокс нюз“ американският министър на отбраната Марк Еспър.

САЩ скоро ще изпратят три военно-транспортни самолета С-17 в Ливан с храни и медикаменти за преодоляване на последиците от експлозията, информира в четвъртък централното командване на въоръжените сили на САЩ СЕНТКОМ след телефонен разговор на генерал Кенет Макензи с командващия ливанските въоръжени сили Джоузеф Аун.

Германският външен министър Хайко Маас обяви в неделя, че Берлин ще предостави пакет от спешна помощ на Ливан на стойност 10 милиона евро, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон планира да проведе днес следобед международна видеоконференция за набиране на средства за Ливан, съобщиха източници, близки до президентската канцелария.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)