Млякото и млечните продукти няма да поскъпнат заради скъпия ток

Увеличението на цената на тока на свободния пазар с до 60 % от февруари най-вероятно няма да се отрази на цената за крайния потребител.

[ad id=“225664″]

Това прогнозира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред БНТ. Според него повечето производители от неговия бранш ще оставят разликата за своя сметка.

Според експерта Антон Иванов от Българския енергиен форум повишението е шоково и трябва да се увеличат правомощията за регулатора, за да се избегне спекула и пазарът да бъде предвидим за бизнеса.

Иванов смята, че от една страна има обективни причини за повишение на цените на електрическата енергия. Те се наблюдават в цяла Европа. Причините били по-скоро климатични.

От друга страна обаче за драстично повишение на цените на електрическата енергия – няма обективни условия от външни фактори.

[ad id=“263680″]

Иванов заяви, че цените на борсите са се повишили спрямо миналата година с около 5 до 10 процента. Но се получава увеличение с 30 до 60, защото нашият пазар е ограничен, неликвиден и няма механизми, които да контролират спекулативното повишение на цените на електрическата енергия. По думите му там, където има повишение над 30%, се търси бърза печалба. Може да се говори дори и за спекулация при взаимоотношенията между клиент и търговец.

Според Димитър Зоров най-засегнати са производствата, които имат повече електрическа консумация. В млечния бранш между 5 и 10% от общата себестойност, от общите разходи са разходите за електрическа енергия. Ако повишението е с 30%, това ще доведе някъде между 2 до 3% отражение в себестойността на продукта.

Зоров смята, че това няма да се случи в крайните цени, защото българският преработвател в тази ситуация може би една голяма част от тях биха оставили за собствена сметка тези повишения.

[ad id=“225664″]

Друг е въпросът, че ние в момента не можем да отчетем реалното повишение какво ще бъде, защото преработката е свързана с други косвени суровини каквито са опаковките. В опаковките също се използва доста електрическа енергия и ние не знаем дали нашите доставчици ще променят цените и как ще се отрази това при тях, каза Зоров.
dir.bg


image0 (9K)