Млади пловдивчани правят революция на пазара с продукт без аналог – ядлива чаша за кафе

Млади пловдивчани са на път да сътворят истинска революция на пазара с продукт без аналог – ядливата чаша за кафе Cupffee.

Мирослав Запрянов и Младен Джалъзов се познават от деца – учат заедно още от първи клас в „Цар Симеон Велики“, следват заедно, макар и в различни класове, в Строителния техникум.
Идеята за биоразградимата чаша е още отпреди да завършат през 2003 година. След това обаче всеки поема по собствения си път, реализират се в различни области, нямащи нищо общо с хранителните технологии. Преди около три години биоразградимата чаша отново идва на дневен ред.
Plovdiv24.bg среща читателите си с двамата иноватори, готови да променят света.
„Последните години работим усилено, за постигнем успех. Направихме три прототипа на машини, сега готвим и четвърти, с който да може да произвеждаме повече бройки за масовото разпространение на чашата на пазара. Очакваме до края на следващия месец машината да е факт и да пуснем продукта“, разказват Мирослав и Младен.
„Конструирали сме машините сами, макар че сме използвали консултанти, както и хора, които чисто технически да осъществят идеите ни, защото за нас това е като хоби. Мнозина ни помогнаха, за което сме им благодарни. Като цяло обаче се борим със собствени сили и средства. Трудно е, но успяваме. Факт е, че след три години много проби постигнахме резултата.“
А какво представлява чашата?
„Чашата, която вече е патентована, е и за топли, и за студени напитки. Студените не са проблем, но топлите размекват материала по-бързо. Въпреки това издържа 40 минути, което смятаме напълно задоволително като време, нужно на човек да изпие кафето си. Сегашният вариант е проектиран за късо и дълго кафе, но планираме да направим и по-големи размери за мляко с нес или какао, капучино…
„Направена е от природни зърнени култури. Точната й съставка обаче е тайна“, категорични са двамата.
По думите им тестове на продукта се извършват и в момента заедно с експерти от ВХВП. Какво се проверява?
„В момента уточняваме срока на годност. По предварителни данни той ще е около 6 месеца. Това е така, защото изследванията на влажността на чашата са отчели показатели от около 4%, което е много ниско. За сравнение тази на макароните е 8%, а те са с 1 година срок на годност.
Макар че сне се спрели на 6 месеца, от практическия ни опит може да кажем, че и при повече от половин година чашата не дава изменения.
За съхранението й не са нужни специфични методи. Трябва само стандартна опаковка, предпазваща от влагата, защото точно влагата е факторът, който може да повлияе и да се развият микроорганизми. Етикетът пък е направен така, че да лишава продукта от допир с повърхността.
Планираме да разработим и бъркалки от същия материал, но това е въпрос на време.“
Къде се предлага Cupffee и какво мислят пловдивчани за чашата?
„Пуснахме я пробно в две пловдивски заведение, за да видим има ли интерес. Да, има! Първо всеки, видял е за първи път, иска да си я купи, само за да я опита. След това хората започват да ни засипват с препоръки, макар че не може да угодим на всички. Преобладават обаче положителните мнения“, споделят Мирослав и Младен.
Като крайна цена за потребителите в заведенията те са определили 30 стотинки.
„Това е нормална цена. Ние се борим продуктът да стане масов, да се наложи. И не толкова гоним печалбата, а искаме да променим навиците на хората, а така и света.“
Как ще стане това?
Еко ползите от чашата са много, категорични са двамата.
„Първо – за производството на пластмасовите чаши се използва петрол и петролни продукти, които са вредни. Разграждат се бавно и дори при разделното събиране пак не могат да бъдат чак толкова добре рециклирани. Хартиените чашки пък се произвеждат от дървесина, но и те имат полиетиленов слой, който да предпазва от протичане – съответно пак се използват петролни продукти.Второ – колкото и банално да звучи, тази чаша не е за многократна употреба и съответно собствениците на заведения няма да хабят много вода за миене, няма да използват и толкова много миещи препарати. Защото чашата е биоразградима.“

Т.е. – човек си сипва кафето, изпива го, после изяжда чашката. Но дори и да я хвърли, няма да замърси природата. Това е и същността на революционния продукт.

„Борили сме се чашата да е иновативна, но и еко. Смятаме, че ще обърне коренно представите на хората за чашите за еднократна употреба. Идеята за чашата обаче има и втори прочит, искахме тя да бъде бисквитката с кафето в едно“, разказват Мирослав и Младен.

А конкуренцията?

„Конкуренция нямаме“, категорични са младите мъже.

plovdiv24.bg


image0 (9K)