Младите старозагорски милионери внесоха в срок двете декларации – за произхода на средствата по ЗПСК и по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари

НАП започва проверка на сделката за купуване на дипломатическия клуб „Бояна“ от старозагорската фирма „Ексклузив уеб дизайн“. Ще проверяват парите на купувача. Това съобщи за БНР Росен Бъчваров – говорител на Националната агенция по приходите. Клубът бе продаден за 8.5 милиона лева на тримата съдружници във фирмата – младежи на възраст от 20 до 24 години. За сделката се разбра миналата седмица, когато се появи информация, че трима младежи с регистрирана наскоро фирма са спечелили търга за дипломатическите имоти. Тогава вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова обещаха, че на НАП ще бъде възложена проверка за произхода на средствата на младежите. И двамата вицепремиери споделиха, че най-вероятно зад сделката стои подставено лице. 21-годишната Ванеса Тодорова, 24-годишният Йордан Йорданов и неговият 21-годишен брат Димитър Йорданов са съдружници в старозагорската фирма ООД „Ексклузив уеб”, като момичето е управител на фирмата.

milioneri-ofis_resized
Офисът на „Ексклузив уеб дизайн“ в Стара Загора

Справка в Търговския регистър показва, че в края на миналата година, фирмата купила Дипломатическия клуб, е имала едва 1000 лева в касата. Приходите й били 2000. Младите милионери нямат участие в други дружества. Две фирми купуват тръжна документация. „Приор“, която стопанисва „Бояна“ от 2011 година срещу 14 хиляди евро без ДДС месечен наем, собственост на 75-годишния Христо Кацаров, и старозагорската „Ексклузив уеб дизайн“. И двете внасят депозит от 1 милион и 200 хиляди лева в Агенцията по приватизация, съобщи Венета Начева от пресцентъра на агенцията. На търга се явява обаче само старозагорската фирма, която предлага началната цена от 8,5 милиона лева. Сделката е извършена на 7 септември. В двуседмичен срок собствениците на фирмата трябва да представят в агенцията две декларации – едната за произход на капитала, втората – по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Едва след това Надзорният съвет на Агенцията по приватизация ще се произнесе окончателно за сделката. Около сделката има и друг проблем. Активите на Дипломатическият клуб са в АДИС, а той е в забранителния списък за приватизация, писа ЗАРАТА на 15 септември.

Днес решихме да проверим внесени ли са от страна на купувачите на имота нужните документи и средства. От Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол получихме следната информация:

Уважаеми колеги, предоставяме ви информация във връзка с хода на процедурата за приватизацията на Дипломатически клуб „Бояна“, обособена част от АДИС ЕООД, София.

Спечелилият търга „Ексклузив Уеб Дизайн“ ЕООД, Стара Загора внесе в срок две декларации – за произхода на средствата по ЗПСК и по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Междувременно в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) постъпи писмо от Националната агенция по приходите (НАП) с искане за предоставяне на информация и документи, касаещи целия ход на приватизационната продажба, включително и двете декларации, посочени по-горе.

До края на работния ден АПСК ще окомплектова и внесе в НАП исканите документи. Обръщаме внимание, че именно НАП е органът, който може да извърши проверката и да направи компетентна преценка.


image0 (9K)