Младите общински съветници на Стара Загора започнаха работа

Тържествена сесия на 23-тия Младежки общински съвет на Стара Загора се проведе днес в общинската зала „П. Р. Славейков” . В нея участваха и членовете на Общинския съвет на децата в Стара Загора.

По традиция преди да започнат работа младите местни старейшини се срещнаха с председателя на Общинския съвет Мария Динева.

„Няма по-хубаво от това да се срещаш с млади хора. Аз станаха за пръв път общински съветник на 23 години, а на 28 бях заместник-кмет. Това означава, че младостта не е порок и че тук се дава път на младите хора. В Стара Загора младежките политики вървят напред. Само тук се избира млад кмет от 23 години насам, а вече и млад омбудсман. Пак сме пример и сме първи“, сподели Мария Динева. Тя подари на младежите Правилник за работата на Общинския съвет, който тя ръководи и значка на Община Стара Загора.

След това новите избраници на младежта поднесоха цветя пред барелефа на Петко Рачов Славейков, пръв кмет на Стара Загора след освобождението на България.

Гости на тържествената сесия бяха: Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, Надежда Чакърова, омбудсман на Стара Загора, общинският съветник Николай Диков, представители на организации работещи с младежи.

Сесията, под ръководството на новия председател Виктория Димитрова, премина при следния дневен ред:

1. Полагане на клетва от членовете на Младежкия общински съвет и Общинския съвет на децата, мандат 2019- 2020 година.

2. Представяне на дейността на Младежки общински съвет 2018 – 2019 година.

3. Утвърждаване на броя на постоянните комисии и наименованието им.

4. Младежки общински съвет-основни насоки, цели и инициативи.

„Вече сте официално избрани членове на Младежкия общински съвет, което означава голяма отговорност за поемане на ангажименти и задачи, и най-вече за очакванията, които имаме към Вас. Вие сте избрани, за да бъдете в услуга. Нашите очаквания са за инициативност в младежките политики. Така, както Стара Загора в национален план е водеща в младежките дейности да надграждате и догодина година отново да се гордеем с Вас“, пожела Иванка Сотирова.

„Сигурна съм, че част от Вас ще бъдат отново в тази зала вече като общински съветници, защото участието Ви в този формат е добра подготовка затова. Възхищавам се на енергията Ви. Нашите заседания и моят кабинет са винаги отворени за Вас“, каза Мария Динева.

В началото всички новоизбрани общински съветници се заклеха да работят за интересите на младите хора в Стара Загора. След това досегашният председател Радина Николова отчете дейността на Общинския съвет от мандат 2018-2019 г. Тя благодари на кмета Живко Тодоров и на Община Стара Загора за подкрепата и сътрудничеството.

Досегашният млад кмет, който вече е общински съветник в „големия“ парламент, Никола Чакалов, изказа специална благодарност на Искра Иванова, ръководител на Центъра за подкрепа за личностно развитие, затова, че преди 23 години е била инициатор за създаването на Младежки общински съвет и избор на кмет на Млада Загора. Той обеща, че винаги когато младежите имат нужда от него като общински съветник, ще бъде до тях и ще им помага.

Теодора Иванова, кмет на Млада Загора, призова да се работи за повишаване спортната активност на младите хора, за насърчаване участието им в обществения живот и в младежките инициативи.

Бяха утвърдени и пет постоянни комисии за работа в Младежкия общинския съвет.


image0 (9K)