Младен Маринов: Телефонни измамници използват коронавируса в схемите си

Телефонни измамници се опитват да използват създалата се ситуация с коронавируса, заяви вътрешният министър Младен Маринов в „Тази сутрин“. Те действат по познати вече схеми, като се опитват да убедят наивни граждани, че техни близки са диагностицирани с COVID-19 и се нуждаят от скъпо лекарство или пари за болнично лечение.

Младен Маринов изреди версиите на телефонните измамници: търсят се пари за лечение и изследвания на близък, „заразен“ с коронавирус или се правят опити за влизане в домовете на хората под предлог, че ще извършват дезинфекция. „Хората не ги преценяват реално, защото страхът е на високо ниво и това притъпява чувството за сигурност“, добави той.

Има и задържан в Пловдив за разпространяване на фалшива информация в интернет във връзка с коронавируса. Той твърдял, че в определено учебно заведение има 100 заразени с COVID-19, за които властите крият, разказа Маринов.

„Има отлив от супермаркетите. Хората се успокоиха, защото видяха, че храна има“, каза вътрешният министър, който допълни, че е в контакт с колегата си икономическият министър Емил Караниколов и собствениците на вериги магазини, за да се намесят органите на реда, където има нужда.

Източник: бТВ


image0 (9K)