Младен Маринов призова да се създаде зоополиция

Новият вътрешен министър смята, че трябва да се помисли за законодателна промяна, която да включва не само разследване, но и превенция на престъпленията срещу животни
[ad id=“225664″]

Младен Маринов е категоричен, че трябва да се създаде реална зоополиция, която да събере на едно място и разследването на престъпления срещу животни, но и превенцията срещу безотговорни стопани, съобщи Канал 3. За това обаче той лансира идеята за законодателни действия. Мнението си Маринов изрази в отговор въпрос в кулоарите на парламента след първото си участие в парламентарния контрол като министър.

Маринов призна, че в МВР частично се действа по този въпрос, но само във връзка със създаването на звена от разследващи полицаи на престъпления срещу гръбначни. „Смятам, че в тази посока трябва да се мисли и законодателно. И наистина, като ще съществува зоополиция, тя да има пълните правомощия да работи по превенцията“, даде заявка вътрешният министър за радикално решаване на проблема със зачестилите гаври и малтретиране на животни.

[ad id=“263680″]

Той обобщи и направеното по темата за престъпленията срещу животни в МВР досега.

„Знаете, че има действия по този проблем. Те са свързани първо със законодателни промеми, където бяха допълнени нови членове, които инкриминират определени деяния срещу гръбначни животни. По отношение на нашата организация – ние създадохме и развиваме капацитет от разследващи полицаи, които се специализират в размследването на такъв вид престъпления“, разясни как стоят в момента нещата министърът.

Маринов призна, че не е изграден пълния капацитет, но МВР има воля да го направи. „Тъй като това е само една малка част от Наказателния кодекс – не маловажна, защото престъплението срещу животно ще доведе до престъпление срещу човек“, смята министърът на вътрешните работи.

[ad id=“236993″]

Той е категоричен, че при всички случаи на установено насилие, МВР по места е завеждало досъдебно производство и е провеждано необходимото разследване.

„За да я наречем зоополиция, означава тя да има и други правомощия, по превенцията на този вид престъпления. Всички гледаме телевизия, аз обичам да гледам такива предавания в страни, в които това работи. Виждате, че там правомощията на зоополицаите са включително и към престъпления, но те са насочени превантивно и към стопаните, които не полагат грижи за тези животни“, коментира Маринов, който призна, че също има домашен любимец – кученце.


image0 (9K)