Младен Маринов: Когато полицията използва фиизическа сила, тя не бие

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов за пореден ден отказа да даде информация за случаите на полицейско насилие, след което няколко души бяха приети в „Пирогов“ с тежки травми, пише „Сега“. „Искам да се отразява обективно ситуацията, така че да не се правят внушения, че когато полицията е провокирана и прилага физическа сила, да се говори, че тя бие“, заяви Маринов в Народното събрание, където беше извикан, за да обясни действията на органите на реда спрямо протестиращите.

„Искам да заявя, че полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани, атакувани и провокирани. Те са там въпреки страха на техните семейства, че в такава ситуация могат да пострадат. Когато полицаят е застрашен, законът му позволява да използва физическа сила и съответните помощни средства. Всеки един от полицаите там е упълномощен от закона по негова преценка дали се чувства заплашен и е нарушена неговата неприкосовеност да прецени до каква степен да изпозлва правомощията си“, обясни Младен Маринов.

Депутатите от БСП с викове в залата изразиха недоволството си, че вътрешният министър не отговаря, защо вече 5 ден полицията не може да установи дали е упражнено полицейско насилие и да накаже виновните. „Не дръжте такъв тон! Дръжте се прилично в залата, ще помоля квесторите да ви изведат. Не се правете на жертва !“, скара се Караянчева на народните представители от левицата. След като приключи речта си, Младен Маринов веднага напусна пленарната зала без да отговори на никакви въпроси

Днес от 15 ч. се очаква СДВР да даде брифинг.

 


image0 (9K)