Младен Маринов за критиката на Румен Радев: От мен може да се очаква само диалог!

„В МВР имаме добри резултати, обърнахме тенденцията да се напуска полицията“, заяви новият вътрешен министър

[ad id=“263680″]

„Право на президента е да дава оценки и да прави коментар по всички политически въпроси.“ Това заяви новият министър на вътрешните работи Младен Маринов в ефира на бТВ.

Той бе призован за коментар по следните острокритични думи на държавния глава: „Парадоксално е, премиерът маха министъра на вътрешните работи заради „мърлявата“, както той се изрази, работа на полицията, а по закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър“.

Когато водещата Цветанка Ризова отново зададе същия въпрос – как ще работи с президента след тази негова критика, Маринов Каза: „Не мога да търся сметка на президента за коментарите, а и не бива. Не искам да коментирам и не мога да коментирам. Премиерът и правителството са решили – предложили са ме. Ще положа всички усилия да работя в диалог с всички институции, от мен може да се очаква само диалог“, бе категоричен Младен Маринов.

Новият вътрешен министър заяви, че задочните скандали между „Дондуков 1” и „Дондуков 2” по негов адрес не са го разколебали. „Увереността ми идва от това, че знам какъв екип съм ръководил до вчера”, каза Маринов. И изтъкна в отговор на въпроса успехите, които има МВР.

„Статистиката обаче е факт – имаме добри резултати по всички направление на дейност. В сравнение с предишни периоди тенденциите са добри. Смятам да стъпя върху приемствеността и да работя за укрепване на кадровия състав. Към момента тенденцията на повече напуснали е обърната. 1700 полицаи са назначени, близо 600 са напуснали“, каза Младен Маринов.

Друга серия въпроси към новия министър беше свързана с избора на главен секретар на МВР, пост, който той заемаше.

„Много е трудно да се избере главен секретар, тъй като всички директори на областни дирекции са добри. Който и да бъде избран, няма да бъде грешка”, отговори Маринов. И не последва примера на предшественика си Валентин Радев, който именно в бТВ обяви своята номинация за главен секретар на ведомството (което доведе до назначението на Младен Маринов на поста).

[ad id=“263680″]

На въпрос дали Христо Терзийски, шефът на Националната полиция, или Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, ще бъдат номинирани за поста, Маринов не пожела да отговори. И се пошегува: „Ще отговоря, както беше модерно едно време – нито да, нито не”.

Новият МВР-шеф отговори и на въпроси, свързани с ареста на журналисти от сайта „Биволъ“. Той обясни лошата комуникация.

Запитан как така функционират цели нелегални фабрики за производство на цигари в държава, която е „като една човешка длан“, Младен Маринов отговори, че е важно, че тези нелегални производства са разбити.

„Производството на цигари не е престъпление, както притежаването на машини за това и за да се стигне до извършителите не е лесно“, обясни той.

[ad id=“236993″]

„Във фабриката в Карнобат са спазвали всички принципи на конспирацията“, посочи Младен Маринов.


image0 (9K)