Младен Маринов: Един весел пикник завърши в СДВР

В сравнение с 15 и 16 април имаме намаление с 2/3 на автомобилите, излизащи от София. Следим и влизащите автомобили. В момента броя на излизащи и влизащи автомобили е почти равен, което показва, че вече в града идват и излизат само хора, които наистина работят.

Това каза в предаването „Офанзива“ по Канал 3 министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който коментира наложената блокада на София. „В първия ден имаше проблеми заради въведените времеви пояси за влизане и излизане от София. Работодателите обаче нагласиха смените на служителите си и проблемът беше решен.

Проблем имаме с тези, които попълват неверни данни в декларацията. Всички тези хора лъжат себе си.

Има много куриозни обяснения за излизането от София – някой иска да си изпече агнето, друг да носи козунак, трети да изхвърли зелето. В нормално време това са хубави поводи, но в момента това не трябва да се случва, разказа министърът. „Вчера реагирахме на сигнал за група тийнейджъри, като сред тях е имало и непълнолетни, които си направили пикник в планината, били са без маски, пуснали снимки в социалните мрежи и сега всички са в СДВР. Такива постъпки дразнят съвестните хора, които спазват карантината, а те са мнозинство“, посочи Маринов.

Той коментира и вчерашното напрежение в ромския квартал „Факултета“. „Имахме информация, че зад протеста може да седят и политически цели, но всичко започна от сигнал за домашно насилие – мъж, който е имал ограничителна заповед, а я е нарушил и е биел жена си. Колегите са реагирали веднага, защото тези сигнали много често завършват фатално и трябва бърза намеса, но останалите жители на квартала са го приели като акт на насилие и са започнали да протестират. Разговаряхме с тях и всичко приключи бързо. Днес даже беше доставена храна на социално слабите хора от тези квартали, на които карантината тежи най-много“, разкри вътрешният министър.

„Мои приятели, които са под карантина, ми звънят и казват – аз не вярвах, но днес бях проверен три пъти. Полицията си върши съвестно работата.

Общо случаите на поставени под карантина са 74 000, като към момента действащите са над 19 000. За мен това е мярката, която трябва най-много да се спазва, защото една такава изолация допринася най-много да се ограничи разпространението на заразата, каза още Маринов.

Голяма част от хората вършат нарушения и престъпления с мисълта, че няма да ги хванат. В четвъртък голяма част от софиянци, които не знаят дали носят вируса, отидоха при възрастните си родители. Аз не мога да разбера една такава постъпка. Трудно мога да кажа точната цифра на съставените актове за неносене на маски. До онзи ден бяха някъде към 2000, сега със сигурност са повече. Хората трябва да се научат, че сами трябва да се пазят“, каза още министърът.

„Отпуските са спрени само на служителите по Закона за МВР. Това са полицаите на първа линия и по улиците. Искам да им благодаря за страхотната работа, която вършат. Към момента имаме 30 случая на заразени служители, като от тях трима вече са излекувани с по две отрицателни проби“, заяви министърът. И в момента продължават изследванията на полицаите от първа линия, като днес се тестват служителите на Гранична полицая на летище София, стана ясно от думите му..

Faktor.bg


image0 (9K)