Младата шахматистка Фабияна Костадинова спечели нова купа

Отмина и четвъртото издание на Купа Траяна. Шахматното състезание събра 120 деца от 26 клуба от страната и чужбина. Проведе се за втори път в хотел Сити в Стара Загора от 19 до 21 януари; и за втори път бе част от Държавния спортен календар на Федерацията като Национална индивидуална купа за момичета и момчета до 8, 10, 12 и 14 години. Важаха правилата за класически шахмат на Международната федерация, в седем кръга по Швейцарската система при контрола за игра на състезател: един час плюс 30 секунди добавка на ход.

[ad id=“263680″]

На откриването на турнира участниците и родителите бяха приветствани от Красимира Чахова, заместник-кмет по Общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм на Община Стара Загора. Закриването бе в неделния следобед, когато бяха отличени победителите и носителите на осемте национални купи в отделните групи:
Момчета 8-годишни – победител и купа за Андрей Иванов от Шахматен клуб Пловдив,
Момичета 8-годишни – първа и купа за Фабияна Костадинова от ШК Траяна 2011,
Момчета 10 г. – купата взе Симеон Тодев от ШК Пловдив,
Момичета 10 г. – Нора Рашева от ШК Плевен XXI,
Момчета 12 г. – Денислав Гаджев от ШК Ан Пасан,
Момичета 12 г. – Йоанна –  Бианка Чикаросе от Букурещ,
Момчета 14 г. – Георги Колев от ШК Чесбомб,
Момичета 14 г. – купата взе Патриция Найманова от ШК Михаил Тал.

Специално отличени бяха сред 6-годишните Васил Минчев от Пловдив и сред чужденците Александру- Мирчеа Бутоло от Румъния. 

– Равносметкатата за шах клуб Траяна е радваща. Освен купата на Фабияна при най-малките момичета, сребърен медал спечели Елена Дзанева при 12-годишните момичета. Отлично игра и Васил Кондов, който остана четвърти в най-конкурентната група на момчетата до 12 г. Той бе отличен за най-резултатен състезател от домакините, негов подгласник стана Кристиян Христакиев. Добре се представиха също Ивайло Балев, Крум-Петър Кисьов, Никола Нешев, Радмил Георгиев и дебютантът Валентин Валентинов.

– Благодарим на всички участници, треньори, родители, придружители и любители на древната игра дошли от цялата страна! Очакваме ви отново догодина по същото време, заяви Боян Тонков, Председател на УС „Шахматен клуб – Траяна 2011“


image0 (9K)