Митът за особената връзка между българи и руснаци

Между българите и руснаците има особена близост „от векове за векове“: това гласи един от митовете, с които живеем. Само че ако беше така, българите нямаше да пътуват масово до ЕС, а до Русия. Анализ на Иван Бедров.

 Свикнали сме да живеем с мита за особената близост и обвързаност „от векове за векове“ между българи и руснаци. Лесно е да останем в капана на този мит, ако следим най-актуалните теми в медии и социални мрежи. Идват ли руските туристи? Отиват ли си руските туристи? Колко руснаци живеят в България? На честването на 140-годишнината от боевете на Шипка пък едни хора опънали знаме на проруските сепаратисти от Донбас. Нещо особено ще трябва да има между България и Русия, че да се вдига толкова много шум. Може и да е имало, но цифрите сочат, че днес вече не е така.

България и българите все повече се интегрират в Европейския съюз, а Русия и руснаците заемат все по-малко място в живота ни. Това не е лозунг, а суха статистика. Националният статистически институт публикува данните за месец юли за пътуванията на българи в чужбина и на чужди граждани в България. И последните цифри и тенденциите зад тях водят поне до три извода.

 Посоката е ясна: към ЕС

Първо: българите пътуват предимно към държави от Европейския съюз, а най-много от идващите в България чужденци са отново граждани на страните от ЕС. Второ: все по-малко българи пътуват към Русия и все по-малко руснаци пътуват към България. Трето: туристите от бившите социалистически страни, с които днес сме заедно в ЕС и НАТО, са общо поне два пъти повече от туристите от Руската федерация.

Националната статистика разделя пътуванията на три вида: малко над 40% са туристическите, толкова са и пътуванията зад граница за гостуване на близки, обучение, лечение и т.н. Най-малко са служебните пътувания – малко над 17 на сто. Т.е. огромният дял от отчетените от статистиката пътувания се дължат на личен избор – човек сам избира къде да похарчи парите си през ваканцията или къде да се лекува, семействата сами избират къде да учат децата им, а други сами са избрали къде да живеят, за да им ходят близките на гости.

През най-активния месец на лятото 665 713 българи са пътували извън страната, като две трети от тях са били в страни от ЕС. Повечето от пътувалите извън ЕС са посетили Турция, а Русия е била дестинация едва за 6896 българи – това е малко над 1%. И докато летният избор може да бъде обяснен с климатичните особености – Русия все пак е на север от България, то и идващите руснаци са под 10% от чуждестранните туристи в страната. За месец юли малко над 2 милиона чужденци са дошли в България, от които над 60% са от ЕС. Картината е ясна – българите пътуват в Европа, а европейците идват в България.

Черноморието не зависи само от руснаците

Данните за месец юли не са изключение. Те се вписват в тенденцията, която отдалечава българите от Русия и намалява дела на пътуващите руснаци към България. През цялата 2016 пътуванията на българи в страни от ЕС са близо 3 милиона и 2 хиляди – това число се увеличава с всяка изминала година. Само преди 5 години пътуванията на българи към ЕС са били под 2 милиона годишно. Към Русия обаче тенденцията е обратната – малко над 46 хиляди пътувания през миналата година при над 55 хиляди преди няколко години. Броят на идващите в България чужденци нараства, най-много от ЕС. Идващите от Русия пък намаляват – 589 хиляди през миналата година при почти 700 хиляди през 2013. Противопоставянето между Москва и Запада след анексирането на Крим е фактор, но не достатъчен, за да обясни тази тенденция – все пак продажбата на туристически пакети не е включена в санкциите.

Цифрите не потвърждават и следния мит: че туристическият сезон в България зависел единствено и основно от руснаците. През юли само с цел туризъм у нас са пристигнали 691 хиляди граждани на ЕС и 145 хиляди от Русия. Само от Полша туристите са били почти 100 хиляди. Като се добавят избралите България за почивката си граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и други бивши социалистически страни, общият брой на туристите от тези страни става двойно колкото дошлите граждани на Руската федерация. Всички тези числа не са повод нито за мъка, нито за радост. Това са просто факти, които не потвърждават някои от най-устойчивите митове.


image0 (9K)