Митрополит Киприан отслужи Света литургия в храма на село Горно Изворово (Снимки)

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Света литургия в храм “Св. Димитър”, село Горно Изворово.

[ad id=“225664″]

Храмът е изграден преди 102 години от жителите на селото. През годините е имал, както посегателство от времето, така и от крадци. През 2006 година от двора на църквата е открадната бронзовата камбана. Тя е възстановена с дарение на варненец. С годините е започнал теч от покрива, който е ремонтиран и спрян, след като кметският наместник на селото Надежда Пенчева е започнала активно да търси средства и спонсори за ремонта му. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и на областният управител на Стара Загора, са съдействали за подготвянето на всички документи, показващи необходимостта от незабавни строително-ремонтни дейности.

[ad id=“255238″]

Кметството кандидатства за отпускане на средства пред дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет и е била отпусната сумата от 5000 лева. С тези средства е ремонтиран покривът и частично са боядисани стените. На 12 май 2015 г. гръмотевица удря близо до храма. Засегнати са електрическата му инсталация и една къща в близост. Днес храмът има нова електрическа инсталация благодарение на дарители. Сред тях са Експерти за Казанлък, КНСБ в „Арсенал“, Денчо Христов, Иван Мъдров, Дончо Иванов, Никола Христов, Роза Шулат и други.

“Благодаря Ви за възможността да се върна в моето любимо село, където прекарвах всяко лято от детството си!”, сподели в края на службата старозагорският владика. В знак на благодарност, той и архиерейският наместник на Казанлък отец Петко Мотев получиха от кмета на село Горно Изворово икони. След богослужението бе открит и реновирания парк в центъра на селото. Средствата за възстановяването са осигурени от народния представител Борис Кърчев, общинския съветник Станислав Коев, Денчо Христов, Боян Каличков и МГЕРБ, Казанлък.

На 28 октомври, в 16:30 часа ще бъде открита зелена читалня по проект на Младежки дейности на Община Казанлък, а от 17:30 часа е предвиден концерт на читалищни състави.


image0 (9K)