Митрополит Киприан отслужи последната литургия за 2018 г.

На 30 декември, в храм „Св. Троица“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи последната за 2018 година св. Златоустова литургия.

Припомняме, че именно тази година остава в историята на църквата, тъй като през октомври Негово Светейшество Българският патриарх Неофит освети ремонтираната сграда на неделното й училище, което се посещава от над 70 деца. Служението с децата е огънчето, което иска да разпали в цялата страна отец Евгений Димитров, председател на църковното настоятелство при храма.

В края на службата владиката цитира думите на св. Йоан Богослов, че човек следва своя път и той ще мине през много тръни и перипетии, но човешката душа е тази, която ще съхрани светлината на Бога. „Следвайки пътя на Господ Иисус Христос, ние търсим в мрака светлина, която ни огрява и ни показва правилния път, отреден от Бога при светото ни Кръщение и най-вече пред духовното наставничество на нашите свещеници, защото трудно и отговорно е тяхното служение. През новата година ние трябва да преоткрием Христос, да бъдем по-светли, честити, сияйни и вдъхновени, да откриваме светлината на света, защото чрез Божията помощ и косъм не ще падне от главата ни, ще бъдем закриляни и напътствани. Бъдете благоденствени, мирни и святи!“, завърши слово си той.

Отец Стефан Чалъмов разкри на миряните каква е същността на днешния ден – Неделя преди Просвещение, а именно, че има за задача не само да изясни до крайност празника на раждането по плът на Господ Иисус Христос, но и да ни въведе в предстоящия голям празник Богоявление.

На литургията присъства заместник-областният управител Красимир Червилов.

Първата служба на митрополит Киприан през новата 2019 година ще бъде на 1 януари /Обрезание Господне/ в Катедралния храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора, с начален час 09:30.


image0 (9K)