Митрополитският храм „Св. Димитър“ в Стара Загора отбелязва своя празник

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави Божествената св. Литургия в Митрополитския храм „Св. Димитър“, който отбелязва храмовия си празник, в деня, в който честваме светеца.

Това е и най-старият християнски храм в град Стара Загора. Съграден е през 1859-1861г. от българската Старозагорска Църковна Община, която е и първи по принос дарител за съграждането и на Рилския манастир. По време на турското робство е известен с името „Попската къща“ или „Папаз еви”, тъй като се е ползвал едновременно и за църковен храм, и за училище. Постепенно около храма се образувала цяла махала, а ”Свети Димитър” сплотил около себе си старозагорци.

Припомняме, че дълги години храм „Св. Димитър“ беше катедрален за Старозагорска епархия. Като такъв – от 1975 г. има статут на недвижима културна ценност с национално значение- тип ансамбъл. По предложение на Епархийския съвет на Старозагорска епархия и с решение на Светия синод, от месец септември 2018 г. за катедрален храм е обявен „Свети Николай“, а „Св. Димитър“ – за митрополитски.

На службата присъства и архимандритът на Руската православна църква Васиан Змеев.


image0 (9K)