Митов: Няма да подкрепим отпадане на санкциите срещу Русия

Българският министър на външните работи Даниел Митов заяви в интервю за Ройтерс, че България няма да подкрепи вдигането на санкциите, наложени на Русия.
По думите на Даниел Митов, Русия не е зачела международните закони в украинската криза, предаде БТА, като цитира интервюто.

Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите, каза Митов.

Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното, заяви българският министър.

Митов каза, че би било добре за България, ако икономическите отношения с Русия се подобрят, но посочи, че има големи въпроси, поставени на масата за обсъждане.
Доверието беше изгубено и ние се нуждаем да изградим отново това доверие без пропаганда или изкривяване на истината, каза той.

Неотдавна страните от Северна Европа и балтийските държави обявиха, че не виждат основание за преразглеждане на санкциите срещу Русия. За облекчаване на режима на санкции са някои страни от Централна Европа.

Междувременно Даниел Митов се срещна в Париж с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Френската република Жан-Марк Еро, където е на работно посещение, съобщи МвНР.

Двамата министри обсъдиха кризите в Близкия изток и Украйна и подчертаха необходимостта от спазване на Минските споразумения.

Обсъдена е била миграционната криза като „изключително сериозно общо предизвикателство за целия ЕС“.
Идеята, че Европа има външни граници и те са на цяла Европа, е проект, около който всички следва да се консолидираме. Франция и Германия имат граница с Република Турция и това е границата на България и на Гърция„, заяви Даниел Митов на срещата с Жан-Марк Еро.

„Въпросът със сигурността на границата е много важен и ние трябва да засилим ролята на Фронтекс и охраната на тези граници“, категоричен беше и министър Еро.


image0 (9K)