Мистичните места на България: Боров камък – легендата за любовта

Легендата за Боров камък, едно от мистичните места в България, е предавана от поколенията.

Това е една скала, която се намира много близо до Белоградчик – феноменът, посещаван от милиони туристи. Но Боров камък се намира малко преди белоградчишките скали.

Намира се при село Боровица, извисява се отгоре на високото. А легендата е за двама влюбени – Борис и Елица, които въпреки неодобрението на своите родители решават да се вземат. За тях любовта им е по-ценна от всичко останало. Борис е сирак, израснал много бедно с хора, които не са истинските му родители. В ония времена не се е гледало с добро око на такива младежи, но той се влюбва в най-красивата девойка от селото, тя също отвръща на чувствата му. И когато любовта е истинска и голяма, напук на всички, които им казват, че тяхната обич е невъзможна, младите Борис и Елица продължават да са като две гълъбчета. Когато обаче те не получават благословията нито на баща, нито на майка, хващат се за ръце и отчаяни тръгват към скалите над селото. Отиват на канарата, качват се на  най-високото горе и тогава Елица заплаква. Останала без подкрепата на най-близките си хора, но избрала да изгради живота си с любимия. Тогава сълзите ѝ сякаш разцепват скалата и от нея израстват две дръвчета  – бор и ела”.

Ако отидете днес до село Боровица в близост до Белоградчишките скали, ще видите тези дървета да стърчат на върха на скалата като символ на истинската любов.

Местността е много красива, направена е екопътека, която води до водопад, активен през цялата година и мястото заслужава да се посети.


image0 (9K)