Мистерия с броя на заразените у нас с К-19

Нови 158 положителни проби за COVID-19 показаха вчера данните на Националната информационна система. Направените PCR тестове са 3343, сочи системата. В нея обаче не е посочено колко хора са тествани, пише „Труд“.

Системата ни казва, че случаите на коронавирусна инфекция, от началото на пандемията, потвърдени към вчера у нас, са 4989. От тях активни са 2083. Какво не ни казват за коронавируса данните и представителите на Националния оперативен щаб (НОЩ)? Нито информационната система, нито НОЩ ни казват  колко всъщност са заразените хора. Положителните проби включват и изследвания на вече установени случаи – някои от тях са приети в болница и се тестват преди изписване (в този случай отрицателните проби трябва да са поне две), други проверяват достоверността на вече направен положителен PCR тест.  При това положение представените числа не са съпоставими.

Невъзможно е коректно да бъдат сравнявани подадените случаи на положителни проби за различни дни от месеца и поради още няколко причини. Първата е, че разликите в броя тестове всеки ден са доста големи – веднъж 1000, веднъж 4000 теста на ден. При това положение „тежестта” на един положителен тест е по-голяма, когато има по-малко тестове. Втората причина е, че се тестват различни групи. Когато се открие огнище, нормално е новозаразените да са повече през този ден. На следващия ден обикновено се тестват контактни лица. Там вероятността за откриване на зараза е малко по-малка. Затова и броят на положителните тестове намалява.

За да придобием пълна представа за обстановката и да сравняваме коректно данни, би трябвало параметрите на изследванията да бъдат еднакви, т.е. всеки ден да се тестват еднакъв брой лица от еднакви групи. Тъй като досега се обявяваха само абсолютни стойности за брой тестове и заразени, данните изключително лесно се манипулират. От тях не могат да се правят заключения и не може да се говори за тенденции. Съобщаването на резултатите в абсолютни числа е некоректно, тъй като чрез посочването на брой положителни тестове за деня X или Y се правят единствено внушения. Ако числото е по-голямо, от НОЩ твърдят, че вървим към нов пик. Коректно би било данните да се дават в проценти. Така те биха били и съпоставими.

Некоректни са и данните за починали от коронавирус. Лекарката от Спешна помощ в София Нели Пандова два пъти бе отчетена от щаба като жертва на пандемията. Първият път веднага, след като почина по време на приемането й за лечение в Александровска болница, а вторият път след направена аутопсия. Данните от аутопсията не бяха оповестени, въпреки обществения интерес по случая. По данни на „Труд“, в протокола като причина за смъртта е посочена белодробна емболия. Резултатът от хаоса с данни за заболели и починали, както и твърдението за очакван втори пик на заразени и искането за увеличаване на броя легла в реанимациите, не закъсня.

Кипър ни прехвърли в група “Б” на по-рискова държава и всички пристигащи от България задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за коронавирус. Латвия, Естония, Словения, Финландия, Швейцария поставят влизащите в страните им наши сънародници под карантина. Много чужденци се отказаха от резервациите си по курортите ни, подведени от твърденията за голям брой заразени, които са доста нисък процент всъщност.

Не е ясно защо непрекъснато се повтаря, че се задава втори пик на заразата. Ако целта е да се създаде паника, то онези, които трябваше да се изплашат, отдавна вече са преминали границата на обичайния страх. Те, по твърденията на психолози и психиатри вече са с различни диагнози – като се започне от страхова невроза и се стигне до далеч по-тежки психични проблеми. Останалите – тях нищо не може да ги уплаши. Те се изживяват като безсмъртни, независимо от ситуацията и до колко заплахата от едно или друго е реална.

Няма потвърждение и на тезата, че Европа ще дава повече пари на страните с повече заразени и починали от коронавирус.

Ако е така, съревнованието да се отчитат повече заразени и починали от вируса е съвсем необяснимо. Огнището в Смолян Общо 95 в „Хроновски БГ“ са вирусо­носители Излязоха поредните резултати от изследванията за COVID-19 на работещи в завода за производство на автомобилни части  „Хроновски БГ” в Смолян. Нови 31 човека са с положителни  проби в най-новото гнездо на коронавируса в Смоянско и те са  жители на 3 общини – 15 са от Рудозем, 9 от Мадан и 7 от  Смолян. Така общо 95 са вече вирусоносителите в завода, в който работят 750 човека. В момента се работи на една смяна и само хора с отрицателни тестове, обяви д-р Сийка Чернева, шеф на Дирекция в Регионалната здравна инспекция. Изследванията в завода  продължават.


image0 (9K)