Мистерия около самолета, който се разби в Афганистан

Мистерия обгърна катастрофата на самолет в Афганистан: Самолет се разби в Афганистан

Съобщенията са категорични, че в район, които се намира под контрола на талибаните, се е разбил самолет, пише dnes.dir.bg, но не е известно нито какъв е той – пътнически, транспортен или военен, нито кой е собственикът му. Не се съобщава и колко души е имало на борда на самолета и има ли загинали.

Афганистанска информационна агенция, на която се позовавт ТАСС и Би Би Си, твърди, че видео кадри от мястото на авиокатастрофата показват маркировки върху самолета, подобни на тези на американските Военновъздушни сили (ВВС).

От кадрите може да се направи извод, твърди агенцията, че самолетът е „Бомбардие“ (Bombardier Global Express), който се използва от американските ВВС. Нито един официален служител не е потвърдил истинността на тази информация.

Изданието „Авиейшънист“ (theaviationist.com) също твърди, че от кадри (снимки и видеозаписи) в социалните медии, показващи останките на машината, може да се направи заключение, че тя наистина е самолет „Бомбардие“, собственост на американските ВВС. Задната част и двигателите на машината – с разпознаваеми знаци и лога, се виждали на видеозапис от мястото на авиокатастрофата.

Висш служител на министерството на отбраната на Афганистан обаче е категоричен, че днес не е катастрофирал нито един самолет на силите на САЩ или на НАТО.

В социалната мрежа „Туитър“ беше публикувано съобщение, че талибаните официално съобщили, че самолетът се е разбил, „при което са загинали всички – екипаж, пътници, сред които и високопоставени служители на ЦРУ“.

По-рано световните информационни агенции, позовавайки се на властите в Афганистан, обявиха, че самолет на държавната авиокомпания „Ариана Афган Еърлайнс“ се е разбил в провинция Газни, югозападно от столицата Кабул. Изпълнителният директор на авиокомпанията опроверга тази информация.


image0 (9K)