Мистерията на едно злодеяние на Държавна сигурност: Гибелта на 16-те млади горяни през 1951г. край Габарево, общ. Павел баня

Мистериозна история, е свързана с избитите преди 65 години 16 горяни от отряд „Никола Петков“. Държавна сигурност им устройва капан на десетина километра от селото като хората на властта се представят за горяни от друга чета и така успяват да избият безпрепятствено нищо неподозиращите младежи, чиято възраст е била от 18 до 25 години.

Единственият по-възрастен е бил командирът Пенчо Бресковски – на 32 години.

Общият гроб на избитите е бил пазен в тайна дълги години, докато у един от офицерите от ДС, участвал в акцията, не проговаря съвестта и той споделя тайната със своя съселянин Мишо, брат на Пенчо Бресковски. Оттук нататък започва мистерията – в продължения на десетки години, преди полунощ на 1 октомври, поляната, където са били погребани младежите, грейвала, осеяна със свещи.

Въпреки секретните постове, ДС така и не успява да залови онези, които са палели свещите. Истината за жестокото убийство излиза наяве едва след 10 ноември 1989 г. През 2001 г. телата на убитите са пренесени в двора на известния габаревски храм „Св. Георгий Победоносец“. Монументът в църквата с имената на загиналите е изграден по идея на Съюз „Истина“, чийто председател е казанлъчанинът Йордан Маринов и със средства, дарени от политическа партия ГЕРБ. Всяка година на датата тук идват представители на неправителствени организации, на политически партии и евродепутати.

[ad id=“225664″]

Горянското движение да влезе в учебниците по история във всяко българско училище, бе обещано още преди години.

Мистерията около това злодеяние на комунистическата власт тепърва ще се разгадава, тъй като около него все още има много неизвестни. Вероятно голяма част от истината е и в архивите на бившата ДС. И онези, които вече са на разположение на изследователите, и онези, които които предстоят да бъдат предадени или обработени.

И кой знае – може би един хубав ден, на някои от националните празници ще чуем имената на загиналите край Габарево горяни.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)