Мирослав Найденов: Има правен пропуск в казуса с къщите за гости, държавата може нищо да не си върне

„При сегашната ситуация, въпреки че Държавен фонд „Земеделие“ постановява, че някой е виновен и му определя размера на санкцията, която трябва да заплати, тези пари не могат да се съберат обратно, защото самата методика е отменена от ВАС“, заяви пред бТВ бившият министър на земеделието Мирослав Найденов.

Той посочи, че тази методика е разписана през 2016 г. от тогавашния земеделски министър Румен Порожанов, но според него ставало въпрос за правен пропуск.

„Смятам, че това е законодателен пропуск – не можеш да дадеш изключителни права на Държавен фонд „Земеделие“ и да не му разпишеш едно основно право – да издава нормативни актове“, посочи бившият министър.

Найденов припомни, че Комисията по земеделие в Народното събрание спешно е предприела поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които да упълномощи директора на ДФЗ да може да издава тази наредба, като поправката трябва да влезе със задна дата и по този начин всички нарушители да могат да бъдат санкционирани.

Той не изключва възможността група депутати да сезират Конституционния съд или президентът да наложи вето и в този случай ще има връщане към изходна позиция.

„Недобросъвестни бенефициенти могат да се обърнат и към Съда за правата на човека в Страсбург, защото ще кажат, че вече са осъдили ДФЗ, на последна инстанция ВАС е отменил тази методика, а сега със специално законодателство се връщат в изходна позиция“, поясни бившият министър.

Според него това било добро основание законодателният акт да бъде атакуван и ако отпадне, няма как да бъдат събрани наложените санкции.

Найденов прогнозира, че тогава санкциите остават за сметка на републиканския бюджет, защото ЕК няма да ги признае като разходи.

„Да се надяваме, че това законодателство ще успее да мине, защото то не касае само селските къщи, методиката касае всички нарушители на правата на ДФЗ и ако този процес не бъде регулиран, държавата ще претърпи големи загуби“, заяви Найденов.

Той посочи, че до момента са наложени санкции за около 10 млн., но няма яснота, колко от тях действително ще бъдат събрани.

Източник: faktor.bg


image0 (9K)