Мирела Демирева с личен рекорд и трето място в Диамантената лига

Мирела Демирева подобри личния си рекорд за сезона в скока на височина, след като се класира на трета място на турнира от Диамантената лига в Осло (Нор).

Олимпийската и европейска вицешампионка записа 194 см и си осигури участие на световното първенство в Доха през есента. Нормативът в дисциплината е именно 194 см.

Демирева стана четвъртата българка, която си осигурява норматив за участие на. Това вече направиха Ивет Лалова (200 м), Габриела Петрова (троен скок) и Радослава Мавродиева (гюле).

Надпреварата в Осло не беше лесна за Мирела. Тя започна с успех на 185 см. Но след това й бяха нужни три скока, за да се справи със 191 см. Толкова беше личният й рекорд за сезона. Мирела беше единствената, която премина над летвата, поставена на 194 см, от първи опит и от седма позиция преди скоковете на тази кота се изстреля на първата временна позиция.

След това обаче българката пропусна 196 см – равно на олимпийски норматив. С тази височина се справиха Мария Ласицкене – от първи опит, и Ерика Кинси (Шв) – от трети. Двете изпревариха Мирела, която сгреши три пъти на 198 см. Кинси също отпадна на 198 см, а Ласицкене не срещна проблеми и още с първото си засилване излезе начело със 198 см. След това рускинята, състезаваща се под неутрален флаг, се качи на 201 см и успя от третото засилване. Така тя оглави световната ранглиста за сезона, като изпревари с 1 см сънародничката си Анна Чичерова, която обаче няма право да се състезава на международни състезания.

 

Източник –  bgathletic.com


image0 (9K)