Мира и майка й са арестувани от турската полиция по анонимен сигнал, че са терористи

„Във вилата са настанени трима активисти на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК)“. Този анонимен сигнал бил получен на електронната поща на Областната дирекция на полицията в турския град Айдън.

Малко след това Веселина Абдулселямоглу, нейната дъщеря Мира Абдеселямоглу и британецът Джозеф А.Р. са задържани, пише rodopi24.blogspot.bg

Турската полиция нахлула в сряда вечерта в къща за гости в средиземноморския курорт „Дидим“. От българките и британеца са конфискувани мобилни телефони, лаптопи, фотоапарат и видеокамери. Установено било, че британецът е свързан с въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, която турските власти считат за част от ПКК.

Мира пък публикувала в Интернет снимки, които турската полиция определя като пропаганда в полза на кюрдските бойци, смятани за терористи в южната ни съседка.

[ad id=“225664″]

Бащата на Мира е Яшар Абдулселямоглу. Той е от кюрдски произход и е преподавател в катедрата по Иранистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, rodopi24.blogspot.bg

При разпитите Мира обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания. В края на 2015 година се запознала с британеца в социалните мрежи в Интернет. Заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим преди 10 дни.

Майката на Мира вече е освободена, защото турските власти не са открили нещо, в което да я обвинят. Дъщеря й казала пред разследващите, че майка й Веселина не е знаела какво „качва“ тя в Интернет.


image0 (9K)