Миньори и енергетици от КНСБ излизат на митинг в Раднево в защита на работните си места

Миньори и енергетици от организациите на КНСБ в комплекса „Марица Изток“ излизат на митинг в защита на работните си места.  Той ще се проведе на 28 ноември в Раднево.

Това гласи декларация на синдикалните организации в Мини „Марица Изток“ и ТЕЦ „Марица-Изток“, изпратена до премиера, енергийния министър, ръководствата на двете дружества и кметовете в региона.

В проявата са поканени всички жители на Старозагорска област, както и градоначалниците на всички населени места, които ще бъдат засегнати от закриването на въгледобива в региона.

Причината за протеста е неяснотата около бъдещето на „енергийното сърце“ на България, осигуряващо 45 на сто от електроенергията в страната и работните места в комплекса и региона.

Те искат конструктивни мерки в кратък срок, придружени с анализ, които да доведат до реална перспектива за финансова стабилност на двете държавни дружества.

Миньори и енергетици настояват още за позиция на държавата за осигуряване бъдещото развитие на Комплекса до изчерпване на въглищните запаси, както и за нова енергийна стратегия с хоризонт 2030 – 2050 г.


image0 (9K)