„Мини Марица-изток“ посрещна празника със 100 % изпълнение на производствената си програма

Днес ръководството на „Мини Марица-изток“ проведе отчетна среща за развитие на минните дейности за първото полугодие на 2016 година.

Срещата се състоя в почивната база на дружеството в Старозагорските минерални бани. Датата за провеждането й не е избрана случайно. Всяка година на 18 август „Мини Марица-изток“ отбелязва професионалния празник на миньорите.

Инж. Андон Андонов – изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД, със задоволство съобщи, че през първата половина на годината дружеството е реализирало 100 % изпълнение на производствената си програма. В сравнение с 2015 година критичната тенденция за намаляване коефициентите на откривката е овладяна и нормализирана. Планираните обеми откривка за полугодието са 102% изпълнени, което прави 767 410 м3 земна маса повече.

„На 100% са изпълнени заявките за въглища към централите. До този момент нямаме проблем с паричните средства. „Мини Марица-изток“ реализира по-голяма стабилност във финансово отношение спрямо 2015 година. Получените просрочени вземания от консуматорите на въглища в началото на годината нормализираха финансовата политика на дружеството“, допълни инж. Андонов.

Техническото състоянието на енергийното стопанство е много добро. Съществуващите багерни мощности, подстанциите и изградените електропроводи са в състояние да обезпечат предстоящия есенно-зимен сезон.

През първите 6 месеца са добити 12 млн. тона въглища. Приходите към 30 юни 2016 година са 219 милиона, от тях 97 милиона лева са просрочени.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3″ нямат просрочени задължения.

От днес „Мини Марица-изток“ е на борсата за електроенергия. Закупени са първите 35 мегавата нощна енергия.

През новата учебна 2016/2017 година „Мини Марица-изток“ и Професионална гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски“ – Стара Загора стартират проект за дуално обучение на ученици. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри, които да работят в дружеството.

„Мини Марица-изток“ има предложение към Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” да се открие филиал на университета в град Раднево. Студентите ще се обучават в две специалности: Технология на открития въгледобив и Минна електромеханика.

Днес – 18 август – миньорите отбелязват професионалния си празник


image0 (9K)