Министър Танева: Всички общински пазари трябва да бъдат отворени

Всички общински пазари трябва да бъдат отворени, за да могат българските производители да реализират продукцията си от разсад.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието Десислава Танева в град Съединение. Тя бе в града, в който се намира един от най-големите фермерски пазари в Пловдивско, по разпореждане на здравния министър Кирил Ананиев за частично разхлабване на мерките за сигурност във връзка с извънредната ситуация в страната. Според заповедта на Ананиев от вчера кооперативните и фермерските пазари трябва да бъдат отворени, а общините задължени да осигурят сигурността и условията, при които те да функционират, без да съществува опасност за здравето на гражданите и търговците.

Пред местните земеделски производители – Васил и Марин Бурови, притежаващи над 200 дка земеделски площи, министър Танева подчерта, че задачата на правителството сега е да бъдат набелязани конкретните мерки и условия за реализация на вече готовата продукция на българските производители на пазара в условията на действащото в страната извънредно положение.

Според Танева държавата трябва да отпусне нисколихвени кредити до 30 милиона лева на производителите, които да предлагат продукцията си директно в родните магазини, без участието на прекупвачите. Едва след отпадането на опасността от разпространение на коронавируса и на извънредното положение, в началото на есента, ще бъдат набелязани и мерки за подпомагане на земеделците с наличния в държавата финансов ресурс, включително и със средства от европейските фондове, заяви Танева, цитирана от БТА.

Областният управител Дани Каназирева обаче подчерта, че в съответствие с издадената от министър Ананиев заповед, всички решения на местните администрации, отнасящи се за мерките за опазване на здравето, извън изрично упоменатите от здравния министър, са своеволия. По думите й кметовете трябва да разпоредят отваряне на пазарите.

Faktor.bg


image0 (9K)