Министър Сачева с нов вариант за пенсиите – еднакво увеличение за всички

С 504 млн. лв. по Оперативната програма за храни ще бъдат подкрепени семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности, в следващия програмен период от 2021г. до 2027 г., съобщи социалният министър в Добрич. Очакванията са, че повече от 600 000 лица с ниски доходи и в затруднена ситуация ще получат помощ по програмата.

Правителството отново се върна на изходна позиция за увеличението на пенсиите догодина – днес социалният министър Деница Сачева обяви, че се обсъжда вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна.

Идеята за различен процент увеличение – 5 или 10, в зависимост от размера на пенсията през следващата година, е получила неодобрение и затова се обсъждат други предложения, обясни Сачева, цитирана от БНР. Предстоят дебати по проектобюджета, постъпват и нови предложения, посочи министърът. „Ще се опитаме да убедим народните представители, че може би ще бъде по-добра комбинацията от социално осигуряване и социално подпомагане“, каза Деница Сачева.

Само преди няколко дни финансовият министър Кирил Ананиев представи като окончателно предложението ниските пенсии – между 300 и 369 лв., да се увеличат с 10%, а тези над 369 лв. – с 5%. 369 лв. е линията на бедността за 2021 г. Този вариант обаче е абсурден, защото означаваше след увеличението по-ниските пенсии да изпреварят тези, срещу които стои по-висок осигурителен принос. Ако сега един пенсионер получава 368 лв., а друг – 370 лв., то след „гениалното“ увеличение догодина първият вече щеше да получава повече от втория – по-ниската пенсия щеше да стане 404.80 лв., а по-високата – 388.50 лв. Заради това тази седмица се роди вариант за втори таван на ниските пенсии, т.е. тези, които ще се увеличат с 10%, да не могат да надвишават 388.50 лв. Представя го Деница Сачева на дискусия за пенсиите, организирана от „24 часа“.

Този вариант очевидно не отговаряше на заявките на Сачева да се търси справедлив подход за увеличение на пенсиите, който да отговаря на осигурителния принос на всеки пенсионер, но изглеждаше сигурен. Освен това за пореден път намесваше инструмент за социално подпомагане, какъвто е линията на бедност, в пенсионната система. Сега в правителството очевидно са прогледнали за тези проблеми. Ако остане само швейцарското правило, от 1 юли догодина то би следвало да увеличи пенсиите с около 5%.

КНСБ, които родиха идеята за схемата „ниските ще станат по-високи“, веднага се обявиха против новата заявка на Сачева. „Аз лично съм много изненадана от това, което чух. Твърдим, че 2021-ва година е много особена година и в нея трябва да се направят нестандартни стъпки. Как ще се раздават ваучери за храна на няколкостотин хиляди човека? Не си представям нито как те ще ги получат, нито как ще им ги даде системата“, коментира пред БНР националният секретар на синдиката Ася Гонева, която е и в надзорния съвет на НОИ от името на профсъюзите.

ДИСКУСИЯ

В очакване да се регламентира фазата на изплащане на втората пенсия, дебатът справедливо ли е да се намалява с 20% основната пенсия продължава. На 13 октомври Националния осигурителен институт публикува становище, в което оттам уверяват, че при определянето на размера на пенсиите се придържат стриктно към законовата рамка.

Днес Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване отговориха на НОИ със свое становище. В него се посочват три несъответствия със закона при определянето на размера на пенсията. Те не са нещо ново и са изтъквани многократно от редица експерти:

– при изчислението на индивидуалния коефициент, месечният осигурителен доход на родените след 1959 г. се намалява и за месеците, в които те не са се осигурявали в универсален фонд. Като резултат основната пенсия се намалява с повече, отколкото предвижда Кодексът за социално осигуряване. Според кодекса трябва да се намали осигурителният доход единствено за месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд;

– полученият по-нисък индивидуален коефициент за родените след 1959 г. се прилага към целия осигурителен стаж на лицето, а не само към този, който е след 2002 г., откогато реално има осигуряване за втора пенсия. Това също влиза в противоречие с КСО и ощетява всички хора, които се осигуряват във втория стълб;

– при изчисляването на индивидуалния коефициент за периода 2009 – 2015 г. не се отчита вноската от държавата, която е в размер на 12% и това допълнително намалява размера на пенсията.

В резултат на тези три проблема държавата смята, че основната пенсия трябва да се намалява с 20% и повече заради отчисленията към втория стълб. Според осигурителни експерти обаче реалният коефициент на редукция трябва да бъде много по-малък – 6-7%. Високият процент на редукция на основната пенсия е един от основните фактори две пенсии да се окажат по-малко от една за много от първите пенсионери на реформата.

СЕГА

 


image0 (9K)