Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо подаде оставка

В страната се разрази политическа криза след убийството на журналиста Ян Куциак

[ad id=“225664″]

Словашкият президент Андрей Киска прие оставката на премиера Роберт Фицо. Наред с това Киска се е съгласил с желанието на Фицо следващият министър-председател да бъде номиниран от неговата социалдемократическа партия „Смер“ („Посока“), предаде „Франс прес“.

„“Смер“, като най-голямата партия в управляващата коалиция, ще представи кандидат за премиерския пост. Президентът се съгласи“, съобщи Бела Бугар, председателят на партията на унгарското етническо малцинство „Мост-Хид“ („Мост“), по-малък коалиционен партньор на социалдемократите.
Според Бугар ще бъдат сменени поне една трета от министрите, посочи БНТ.

[ad id=“263680″]

По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в правителството, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството миналия месец на журналиста Ян Куциак.

Той беше застрелян с годеницата си през февруари. Куциак разследваше случай на връзки между високопоставени словашки политици и италиански бизнесмени, за които се подозира, че са свързани с калабрийската мафия Ндрангета, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

[ad id=“236993″]

Двама министри – на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак.

Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк – след като партията „Мост-Хид“ поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.

[ad id=“236999″]

Впоследствие, на фона на най-големите протести в Словакия след падането на комунизма, „Мост-Хид“ обаче постави нови условия.


image0 (9K)