Министър Петкова: Правителството стои твърдо зад българските миньори

Правителството стои твърдо зад българските миньори. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред протестиращите миньори и енергетици, предаде  „Фокус“.

„Знаете каква е позицията ни – без въглищните централи българската електроенергетика е немислимо да работи“, обяви тя. „Това са дружествата, които дават 45% от енергията на страната. През зимата този процент достига до 60“, обясни Теменужка Петкова.

„Темата с въглищните централи е пряко свързана с енергийната и националната сигурност“, каза още министърът.

Категорично не подкрепяме новите изисквания. Надявам се и президентът Румен Радев, който ще води българската делегация, да защити правителствената позиция в Катовице, каза още Теменужка Петкова.

„Дерогациите, за които кандидатстваха въглищните централи, са на финалната права“, обясни тя. „Дерогацията на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е в най-напреднала фаза. Надяваме се да стане факт до средата на декември“, допълни Теменужка Петкова. „Колегите трябва да бъдат спокойни. Правителството стои зад българския въгледобив. Продължаваме заедно напред“, заяви енергийният министър.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви: „Благодарим за тази позиция. Ще имаме среща с президента. Много ни се иска този път наистина да сме отбор“.

„Този път наистина имаме нужда да бъдем един отбор. Сигурна съм, че ще бъде така“, каза още Теменужка Петкова.

Стотици миньори и енергетици протестират в София с искане да бъде защитен браншът и да им бъдат гарантирани работните места, защото в районите, в които живеят, нямат друг поминък. Президентъ на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза, че искането им да се преразгледа решението на Европа е получило подкрепа от премиера Бойко Борисов по време на вчерашната им среща.

„Ако повелята на Европа бъде изпълнена, България ще остане без ток, а 150 000 души в бранша без работа”, добави Манолов.


image0 (9K)