Министър Николай Петров: Проблемът с ТЕЛК ще бъде решен

Новата наредба за медицинската експертиза е готова. Това съобщи здравният министър Николай Петров по време на парламентарния контрол, предаде БНТ.

Министърът очаква наредбата да мине на обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник 6-ти юни и след това веднага да влезе в сила. Така според министър Петров ще отпаднат всички затруднения при издаване на оценка за трудоспособност от ТЕЛК, възникнали за кратко време след като ВАС отмени разпоредби от старата наредба за медицинската експертиза заради допуснати нарушения на административната процедура по приемането ѝ.

Междувременно обаче, две седмици вече хиляди хора в страната, които страдат от повече от едно заболяване, не могат да получат решенията си и не малко от тях останаха без инвалидни пенсии.

По данни на Регионалната инспекция в Русе само през миналата година в двете комисии са издали над 8000 решения, 7 000 от които за трайна неработоспособност. От тях хората, които са само с едно заболяване, са под 10%.

От Здравната инспекция заявяват, че хората, чиито експертни решения са останали висящи в периода от 22 май до влизането в сила на новата Наредба, не трябва да се притесняват, защото те вероятно ще си получат парите със задна дата, както е било досега.

[ad id=“222969″]


image0 (9K)