Министър Нено Димов обяви виновника за водната криза в Перник – управлението на ВиК

„За мен основният проблем в Перник е въпросът на лошото управление на ВиК дружеството.“  Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Според него въвеждането на воден режим в града е въпрос на местните структури, а за проблема с дефицита на вода от язовир „Студена“ е било ясно още през септември. „За съжаление темата се политизира, но много ясно се показа с всички действия на правителството, че се търси решение“, категоричен бе Нено Димов.

„Загубите в Перник са над 75 процента по обществената водопреносна мрежа и при такава голяма загуба не е трудно да се стигне до подобен тип криза. Когато има загуби 30 процента само до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя“, обясни в предаването Нено Димов.

Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма „Околна среда“. Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани, обясни още министърът на околната среда.

„Средствата по Оперативна програма „Околна среда“, поради некадърното управление и съмненията за корупция през 2013 г., са спрени и рискувахме да загубим милиарди. Тогава между другото, управляваше правителството на Орешарски, партията на г-жа Нинова“, каза още Нено Димов.

Припомняме, че в неделя стана ясно, че ДПС иска оставката на министрите Нено Димов и Петя Аврамова заради кризата с водата в Перник.

„България е сред последните пет страни в Европа по отношение на водни ресурси. Това предполага добро, разумно и рационално управление на водния ресурс на страната“. Това заяви пред БНР Джевдет Чакъров от ДПС и подчерта, че заради водната криза трябва да бъде поета политическа отговорност и да се подходи достойно, с което намекна за оставките на ресорните министри.


image0 (9K)