Министър Нено Димов: „Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна”

„Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна”. Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира ситуацията, създала се около забраната за икономически дейности в десетки хиляди декари, които попадат в Натура 2000. Тази забрана изкара на протест стотици хора от Балчик, Шабла и Каварна, предаде NOVA.

[ad id=“225664″]

Според Нено Димов „бомбата е заложена през 2006-2007 година”.

„Тогава правителството на Тройната коалиция, на БСП, ДПС и НДСВ, възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в Натура. Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации подобно нещо. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 година и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 година. Тогава е даден на ЕК като очертан район”, заяви Нено Димов.

„През 2014 година, отново правителство на БСП допуска да влезем в съдебна фаза. Тогава вече сме осъдени”, добави Димов.

Март месец тази година пък била заложена последната част от тази бомба.

[ad id=“237001″]

„Март месец служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети”, заяви Нено Димов.


image0 (9K)