Министър Маринов: Граждани търсят конфронтация на протестите

„Полицията във Варна употреби спрей срещу 18-годишен“, който хвърли пиратка, обясни вътрешният министър

„В Перник имаше блокиране на магистралата, във Варна имаше лек инцидент. 18-годишен, криминално проявен хвърли пиратка, след което бе напръскан със спрей.“ Така вътрешният министър Младен Маринов обобщи инцидентите по време на снощните протести в страната.

„Вчера за поредна вечер бяха проведени в няколко града протести. Някои бяха предварително заявени, други – не. Всички преминаха с добър обществен ред с малки изключения“, отчете Маринов пред бТВ.

„Призовах и пак призовавам: всеки има право на протест, но и останалите граждани имат право на придвижване. В случая нерегламентираното блокиране пречи на хора, които се нуждаят от спешна помощ, на хора, които са планирали пътуване, но не са планирали това забавяне. Има няколко стъпки, които сме длъжни да приложим“, уточни Маринов.

Той посочи, че силите на реда се ориентират според това дали има заявител и дали съответният протест е заявен в общината.

„По отношение на участие на политически сили, няма да коментирам. Това, което наблюдавам е, че има и граждани, които ясно търсят конфронтация. Ние все още сме на етап за спазване на закона“, посочи министърът. По отношение дали се очакват по масови протести през уикенда, Маринов посочи, че информациите са разнопосочни.

„Вече се заявяват протести и по отношение на храни, вода, стандарт на живот. Колегите държат постоянна връзка с общинските власти“, подчерта той.

Маринов коментира и критиките на президента Румен Радев за „мърлявата работа” на полицията при смяната на вътрешния министър, когато Маринов беше главен секретар на МВР.

„Фактите показват, че по всички показатели престъпността намалява”, отбеляза Маринов. „Имаме под 100 убийства на година, в някои години са били над 200, грабежите намаляват с 18%. Статистиката показва, че ние се справяме в условията, в които живеем”, категоричен е той. „Не бих определил работата на МВР като мърлява, колегите и екипът, който ръководя, не заслужават такава оценка”, изтъкна Младен Маринов.

Той не смята, че е станал заложник на отношенията между управляващите и президента, когато е поел министерския пост от Валентин Радев.

За евентуалното връщане на Митьо Очите от Турция Маринов заяви, че се чака още решението от турска страна. „За съжаление на мен ми се иска да стане час по-скоро, но турската страна си спазва законите. Все пак Турция не е в ЕС, в ЕС работят инструменти, които катализират процеса да върви по-бързо“, заяви МВР-министърът.

Той коментира ситуацията със семействата Баневи и Арабаджиеви. „Семейство Баневи не е нужно да се прибират. Те са задържани с Европейска заповед за арест. Френски съд разглежда въпроса с екстрадицията им. Семейство Арабаджиеви са обявени за издирване. По всички правила с Европейска заповед за задържане, със заповед за задържане от Интерпол. Има сигнали, че са във Франция. След като са приложени процедурите, всяка една страна е длъжна да ги провери и задържи, ако се опитат да преминат границата“, обясни Младен Маринов.

Министърът отрече слуховете за подслушване в хотел „Маринела”. „Не мога да коментирам такива слухове, тъй като те не отговарят на действителността. Няма как да се прилагат такива технически средства, без да има разрешение от съд”, посочи министърът. Той допълни, че в МВР няма такива сигнали.

„Всяко прилагане на такива средства без разрешение от съда е престъпление”, подчерта отново той.


image0 (9K)