Нови възможности за разширяване на икономическото сътрудничество с ОАЕ

Министърът на икономиката, Божидар Лукарски, е обсъдил възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество и търговията между България и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) с посланика на Емирствата – Негово Превъзходителство Шейх Ахмед Али Хамад Алмуалла. Двамата са очертали темите за разговори при предстоящото на 11-13 октомври 2016г. официално посещение в България на министъра на икономиката на ОАЕ, Султан бин Сайед Ал Мансури, начело на бизнес делегация.

Министър Лукарски е заявил интереса на България към съдействие на правителството на ОАЕ за внос на селскостопанска продукция от България,  по-специално млечни изделия и закваски от държавната „Ел Би Булгарикум“, агнешко и пилешко месо, царевица, минерална вода и други стоки. Също така, страната ни разполага с възможности за износ за ОАЕ на козметични продукти, лекарства и медицински пособия, тютюневи изделия. „В областта на инфраструктурата бихме могли да доставяме строителни материали, както и да участваме в проекти за изграждането на жилищни и инфраструктурни обекти и ВИК, включително и технологии за обезсоляване на морска вода“, е посочил министър Лукарски. Той е заявил, че от значение за страната ни са и възможностите за привличане на инвестиции от ОАЕ.

От своя страна Н. Пр. Шейх Ахмед Али Хамад Алмуалла е подчертал, че за ОАЕ е от голяма важност осигуряването на сигурността на хранителните доставки и затова нашата селскостопанска продукция представлява интерес за страната. Още той е посочил, че ОАЕ предлага възможности за реализиране на много строителни работи във връзка с предстоящото ЕКСПО 2020 в Дубай.


image0 (9K)