Министър Кунева на работно посещение в Израел

„Новата дирекция за българите в чужбина, която ще създадем в Министерството на образованието и науката, ще работи активно за привличането на студенти от диаспората ни, включително и от Израел – както български евреи, така и младежи без български паспорт.“ Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на среща с ръководствата на българското училище „Патриарх Кирил“ в Тел Авив и на Българския културно-информационен център.

Много от учениците на българското училище в Тел Авив биха искали да продължат висшето си образование в България, най-вече по специалностите медицина, фармация и стоматология, но интерес има и към други – по думите на Рина Даскалов, председател на Българския културно-информационен център.

Тази година близо 10 хиляди младежи са напуснали българската образователна система заради емиграция и този недостиг трябва да се компенсира е посочила министър Кунева. Според нея, държавата ще продължи да подпомага българските училища в чужбина, но и българските университети също трябва да са активни в търсенето на чуждестранни студенти.


image0 (9K)