Министър Караниколов заговори за ваучери в кризата, ще раздават ли пари като в Гърция?

Работниците са кръвта на всяко предприятие и администрацията без тях е нищо и затова трябва да ги задържим, каза министърът на икономиката в ефира на Нова телевизия.

Безвъзмездни средства ще се дават на хората. Това е една от мерките, които се предвиждат срещу кризата, породена от заразата с коронавирус. В „Събуди се“ по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди, че се предвижда и даването на ваучери за подпомагане на физически лица и на малкия бизнес.

„Ще има и безвъзмездни средства“, отсече Караниколов в отговор на въпрос дали не може като в Гърция да се дават по 800 евро на всеки безработен.

„Едно от нещата, което сме поискали от Европейската комисия, е да ни даде шанс за процедура с вучери. В Австрия се отпускат на физически лица и малки предприятия. Това е начина и при нас, като условията са спад на приходите на гражданите до 50%, а за фирмите над 70%“, обясни министърът.

„Ще даваме еднократно ваучери до 50 000 лева, но няма как това да стане преди Еврокомисията да даде позволение“, добави той.

„Последните няколко години българската икономика се развиваше, имаше ръст на износа и на заплатите и нямаше безработица. Затова има резерви. Държавата ще даде своя принос, но е важно и бизнесът да помогне на цялото население. Ще намерим компромиса за механизма за заплатите. Дали ще е 60 или 70 от хазната ще се реши. Важно е хората да останат на работа, защото те са гръбнака на икономиката“, подчерта Караниколов.

Работниците са кръвта на всяко предприятие и администрацията без тях е нищо, добави той.

Според него ако след месец вирусът изчезне, до края на годината икономиките в света ще навакса изоставането заради заразата с коронавирус.

Министърът коментира и идеята да се даде шанс на хората да не си плащат вноските по кредитите заради коронавируса.

„Какво значи кредитна ваканция? Ако не си плащаме вноските по кредитите, ще фалираме банките“, каза още той.


image0 (9K)