Министър Желязков: Либийският танкер е близо до Созопол, спорът за него е частно-правен

„Спорът за либийския кораб е частно-правен. Компанията „Булгаргеомин“ e упражнила „морската ипотека“, която според документите е учредена в Гърция. Корабът е арестуван в края на 2017 година. След това му забранявата да плава, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител“.

Това каза министърът на транспорта Росен Желязков пред БНТ по повод казуса, при който български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища. Причината – съдебен спор за собствеността над либийски танкер, престоял две години на пристанище Бургас.

„След публична продан, корабът получава разрешение да отплава на 27 декември. В момента се намира на 20 мили от Созопол, извън териториалните води на България. Спорът е частно-правен“, каза още Желязков.

Танкерът, чиято собственост оспорват българска компания и държавата Либия, е напуснал пристанище Бургас в края на миналата година. Знамето му е свалено с помощта на Българската морска администрация и „Гранична полиция“ и е предаден в ръцете на украински екипаж. Либия протестира решението пред българското Външно министерство и ООН.

„Изпълнителна агенция „Морска администрация“ отправи запитване до органите в Панама за актуалната регистрация на конфискувания кораб“, уточни министър Росен Желязков.


image0 (9K)