Министър Вълчев: С 50 лева повече за стипендиите на докторанти

Стипендиите на докторантите се увеличават от 450 на 500 лева, съобщи просветният министър Красимир Вълчев при обсъждането на бюджета за образование и наука за 2018 година в парламентарната комисия.
Заложени са 2.5 млн. лева за догодина. Парите са част от 120-те млн. лева, с които ще бъдат увеличени средствата за наука за 2018 г., стана ясно от изказването на Вълчев.

[ad id=“255238″]
5.9 млн. лева допълнително ще се дадат на БАН и Селскостопанската академия, а 63 млн. лв. са предвидени за програмно финансиране на науката. Не стана ясно обаче къде ще бъдат насочени останалите около 50 млн. лв. допълнителни пари за наука.
По думите на министъра догодина бюджетът за наука ще е 405 млн. лв., или 0.38 от БВП, докато т.г. той е бил 285 млн. лв., или 0.28 на сто. Както студентите, така и университетите не останаха доволни от заложеното увеличение. Яна Вангелова от НПСС призова докторантската стипендия да се увеличи подобаващо, защото дори в размер 500 лв. пак ще е по-ниска от минималната заплата.

[ad id=“225664″]
Според проф. Лъчезар Аврамов стипендиите за докторантите трябва да са поне 900 лева, в противен случай това ще доведе до ликвидация на българската наука.
Като обезпокоителен определи бюджета за БАН и шефът на академията акад. Юлиан Ревалски, според когото на практика той предлага саморазрушаване, пише dir.bg
„Да, трябва да се увеличат докторантските стипендии, и то рязко, но и тук имаме задръжки. Някои докторанти са такива само за да получават стипендии“, отвърна на исканията министърът.
Според него трябва да се намери механизъм за диференцирано заплащане. За парите на БАН Вълчев каза, че че те не са за увеличение на заплатите.
„Ако финансираме заплати, трябва да регулираме и численост“, коментира той.


image0 (9K)