Министър Ангелкова пред студенти: „В туризма съществува глад за кадри“

„За първите осем месеца на 2016 г. имаме ръст на приходите в туризма от над 620 млн. лв. Това са реални резултати от създаването на самостоятелно Министерство на туризма и усилията на всички заети в сектора“, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.
„Много позитивна тенденция е, че ръстът на приходите изпреварва този на чуждестранните туристи. Това показва, че имаме реални резултати в работата за привличане на по-платежоспособни клиенти и гости“, подчерта Николина Ангелкова. Тя акцентира, че огромният ръст в сектора поставя нуждата от още повече подготвени кадри. „Туризмът е сред секторите, в които съществува глад за кадри, а ако имаме стабилност и запазим тези темпове, ще продължим възходящото развитие“, допълни министърът на туризма. За първите 9 месеца на годината България е посрещнала около 7 млн. чуждестранни туристи, докато за цялата 2015 г. те са били 7,1 млн. „Ако продължим да натрупваме положителните резултати с този темп до края на 2016-а, ще имаме година без прецедент като статистики, което ни задължава всички заедно и достатъчно мобилизирано да работим за устойчивото развитие на сектора“, обобщи министър Ангелкова.

В отговор на въпрос на какво се дължат тези резултати, тя съобщи, че големите чуждестранни туроператори се интересуват от няколко ключови фактора, за да предпочитат работата с дадена дестинация. Сред тях са политическата стабилност и сигурност в държавата, наличието на добра инфраструктура, материална база и подготвени кадри. „В момента ние можем да предложим всичко това и имаме огромни ръстове, докато преките ни конкуренти отбелязват спад“, каза Николина Ангелкова. Тя определи недостига на кадри в сектора като основен приоритет и представи дългосрочните и краткосрочните мерки, които министерството предприема за неговото решаване.


image0 (9K)