Министърът на отбраната на САЩ напуска поста си

Президентът Доналд Тръмп съобщи, че изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан е оттеглил номинацията си за шеф на Пентагона.

Решението беше огласено на фона на публикации за случаи на домашно насилие в семейството на Шанахан, включително между бившата му съпруга и сина му и между самия него и бившата му съпруга. Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че ще номинира сегашния министър на сухопътните сили Марк Еспър за нов и. д. министър на отбраната.

Съединените щати няма да отслабят кампанията си на натиск върху Иран и ще продължат да възпират агресията в региона, но не желаят ескалация на конфликта с Техеран, заяви междувременно вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

„Ние изпратихме многобройни послания на Иран /…/ че сме там, за да възпрем агресията“, заяви Помпейо пред журналисти във военновъздушната база МакДил във Флорида. „Президентът Тръмп не иска война и ние ще продължим да изпращаме това послание, като едновременно правим всичко необходимо за защита на американските интереси в региона“, добави държавният секретар.

 


image0 (9K)