Министърът на образованието: През 2021 г. учителските заплати ще бъдат поне с 20% по-високи от средните за страната

Като отговорни родители да си помислим какво искаме да дадем най-напред на децата си. На първо място искаме да им дадем възможност за щастлив живот. Това най-често става, като се опитваме да ги запишем да учат в най-доброто училище, да имат по-добър достъп до образование. Към това трябва да се стремим като общество. Образованието е това, което ни обединява, образованието е системата, в която ако се случват добри неща, ще имаме и вяра в бъдещето! В този смисъл е приоритет за всички нас, ние като правителство трябва да го свържем с политиката, с инструментите на политиката, с бюджета, с подкрепата за учителите!, категоричен беше министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването на Илияна Беновска по Канал3.

Ролята на учителя.

Водещата зададе въпроса: Ние с вас често говорим за образование, потапяме се и в неговите различни аспекти, предлагам ви да направим една рубрика „учителите отличници“! Ние не ги виждаме, много малко млади хора вече искат да са учители!

Красимир Вълчев цитира мисълта, че „светът утре е това, което днес се случва в класната стая“, там учителят е тихият герой, който ежедневно работи, но рядко директно виждаме неговите резултати от работата. „Знаем, че образованието е важно, че то променя живота ни, че влияе на всички човешки взаимоотношения, на всеки квадратен сантиметър материална среда, създадена около нас, но забравяме, че учителят е най-важният. Една такава рубрика ще бъде много успешна. Ние искаме да направим и една награда за креативните учители, с която да стимулираме тези учители!“, обясни министърът на образованието и науката. Водещата каза, че това би била чудесна съвместна инициатива.

Беновска: Министър Вълчев,  защо ние не създаваме достатъчно високо равнище на заплащане за младите хора, за да желаят те да завършат и педагогическо образование и да имат квалификацията да преподават?

Вълчев отговори, че през последните години тези неща се променят, особено през последните 2 години, взето е решението за двойно увеличение на заплатите на учителите. През 2021 г. учителските заплати ще бъдат поне с 20% по-високи от средните за страната. Средствата вече са планирани. През миналата година при дебатите със синдикатите е взето решение в максимална степен да се увеличат минималните заплати, тези, които са за млади учители. Отделно от това трябва да се осигурят учители за отдалечените населени места като се предоставят повече средства за училищата и детските градини там.

Беновска: Четох, че ще правите класификатор, информационна система, в която могат да се запишат?

Красимир Вълчев: Това се прави, защото доста млади хора питат къде са тези работни места, тъй като не могат да започнат работа като учители.

Но такава система не е ли правена досега?, се поинтересува водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че информационна система е съществувала и работните места са се обявявали, но сега ще се направи нещо повече. Сега всеки млад човек, който завършва с педагогическа специалност, ще се регистрира в кои общини иска да работи. От друга страна се знае кои учители предстои да се пенсионират и по този начин ще се покаже търсенето и предлагането, ще се картографира къде има недостиг.


image0 (9K)