Министърът на образованието отговаря на разтревожени учители и родители от Стара Загора за „Училище без насилие и стереотипи, основани на пола“

КРЪСТИНА ТАСКОВА ОТ ВОЛЯ: МОН ДА УПРАЖНЯВА КОНТРОЛ, А НЕ ДА Е ПОЩЕНСКА КУТИЯ

[ad id=“263680″]
В анкетата на конкурса „Училище без насилие и стереотипи, основани на пола“, наред с важните въпроси за агресията в българските училища, виждаме и термини, които кореспондират с терминологията на Истанбулската Конвенция, която предизвика бурни дебати в обществото. Така например учителите трябва да дават информация за учениците, свързана с роли, определени от пола в семействата, влиянието на стереотипите, определени от пола върху поведението и мисленето на момичетата и момчетата, развитието на сексуалната идентичност на подрастващите и други подобни.

Това заяви депутатката от ВОЛЯ Кръстина Таскова на брифинг в парламента. Поводът за него бе получено от нея писмо от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в отговор на запитване на г-жа Таскова.

[ad id=“225664″]
По сигнал на разтревожени учители и родители в избирателния й район Стара Загора тя писмено изиска от министъра цялата информация, свързана с конкурса „Училище без насилие и стереотипи, основани на пола“.

Министърът отговаря, че той се провежда от учебната 2103/2014 година по методология, разработена от Националната мрежа за децата и фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“.

„Инициативата е на неправителствения сектор и Министерството на образованието и науката единствено със свое писмо разпространява информация до РУО за наличието на такъв конкурс, като преценката за участие е на директорите“, пише в писмото на Красимир Вълчев. Той препраща за повече информация към сайта на организацията.

В отговора на министъра липсва информация по зададените въпроси, а именно – с чие решение на МОН този конкурс е допуснат до българските училища, къде се изпраща и за какво се използва цялата събрана информация. Не става ясно също кой финансира тази кампания.

„Не съм доволна от отговора на министъра на образованието. Ние от ВОЛЯ сме за активно гражданско общество, но това не означава да не следим дейността на подобни организации.

МОН не може да се превръща в пощенска кутия на НПО-та, а трябва да използва максимално механизмите си за контрол“, заяви Кръстина Таскова.

Кореспонденцията между депутатката и министъра бе продиктувана от изпратена инструкция до РУО-Стара Загора от зам.-министър Деница Сачева за попълване на въпросната анкета от училищата в региона.


image0 (9K)