Министърът на културата: Колекции на Божков не са изнасяни, не е регистрирал 2700 предмета

„Нищо от колекциите на Васил Божков не е изнасяно, камо ли в найлонови торбички. Има си специални процедури, например за картина първо отива реставратор.“ Това обясни културният министър Боил Банов на брифинг в Министерството на културата.

Поводът за думите му бяха реплики на Божков, който в момента е издирван като лидер на престъпна група, че изнасят антиките му в найлонови пликчета.

„Ако бъде иззета колекцията на бизнесмена Васил Божков от сградата на „Нове Холдинг“, тя ще бъде съхранявана в депата на Националния исторически музей, а картините ще се пазат във тези на Националната художествена галерия.“ Това обясни министърът на културата Боил Банов. „Процедурата за изнасяне е една и съща както в България, така и във Франция и САЩ“, поясни министърът. „В НХГ и НИМ има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство, обясни министърът. Той добави, че колекция от 2700 предмета, собственост на фондацията на Божков, не е идентифицирана и регистрирана, но формално нарушение няма. Причината е, че собственикът на „Нове холдинг“ е подал заявление за регистрация през 2010 г. и отказал да заплати необходимата такса. Тя е в размер от 30 лева на артефакт, а няма срок за завършване на регистрацията. През 2009 г. Божков е приключил процедурата за други 212 артефакта.

На журналистически въпрос как точно ще бъдат изнесени антиките от колекцията на бизнесмена той каза, е в археологията има стандарти, които са валидни за всяка една държава. Банов влезе и в детайли, като обясни, че в специални кутии се изрязва пространство, в което да се поставя експоната, така че по никакъв начин да не бъде увреден. „Няма бягане от този стандарт“, подчерта той.

„Готови сме да станем собственици на всички незаконни картини, а нашето становище е ако може всички криминални типове да ги приберат в затворите“, отговори Банов на въпрос на „24 часа“ готово ли е министерството на културата да стане собственик на колекцията на Божков. Той посочи, че всичко, което стане собственост на министерството, ще бъде изложено в музей. Министърът увери, че наши експерти от НИМ и НХГ са посрещали огромни изложби, изпращали са и наши навън и до този момент не е имало никакви проблеми по отношение съхранявнето при транспортиране на експонатите.

 


image0 (9K)