Министерството на регионалното развитие прехвърли топката за „Бедечка“ в ръцете на Живко Тодоров

Министерството на регионалното развитие и благоустройството даде публичен отговор на мораториума за спиране на застрояването в парк „Бедечка“, поискано от гражданското сдружение „Запазете Бедечка“.

В него подробно са цитирани взетите решения от Общинския съвет на Стара Загора, неподадените жалби срещи констативния акт на главния архитект, одобряващ ПУП, както и проведените обществени обсъждания от 2011 г. до днешна дата.

МРРБ уточнява, че няма правомощията да отменя решения, взети от кметове на общини и от общински съветници, но в същия текст става ясно, че общинският кмет според Закона за устройство на територията може да спре прилагането на даден вече одобрен устройствен план.

Кметът на Стара Загора има пълното законово право да предприеме действия по неговото изменение.

Прочетете пълния текст на прессъобщението от Министерството:

Пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя следната информация относно предвидено застрояване в кв. „Бедечка“ в гр. Стара Загора:

С решение № 1069 от 2003 г. на Общински съвет Стара Загора за част от територията на парк „Бедечка“ парковото отреждане се запазва за площ от около 1000 дка.

За друга част с площ около 420 дка парковото отреждане отпада. За нея се провеждат реституционни процедури за възстановяване на собствеността върху съответните земи. През 2011 г. за тази територия е възложено изработване на Подробен устройствен план – План за регулация и План за застрояване. Проведено е и обществено обсъждане на 26.09.2011 година. След разглеждане в Експертния съвет по устройство на територията, проектът е одобрен от Общинския съвет.

Подробният устройствен план – План за регулация и План за застрояване е обявен чрез обнародване в Държавен вестник, бр.75/02.10.2012 г. Съгласно констативен акт, подписан от главния архитект на община Стара Загора, в законоустановения срок не са подадени жалби против решението на ОбС и то влиза в сила на 12.11.2012 година.

Съгласно разпоредби на Закона за устройство на територията министърът на регионалното развитие и благоустройството няма правомощия да отменя решения на общинските съвети и заповеди на кметове на общини, с които са одобрени общи или подробни устройствени планове.

Съгласно чл.135, ал.6 от ЗУТ кметът на общината има възможност да се спре прилагането на одобрен устройствен план, ако допусне да се изработи проект за неговото изменение.


image0 (9K)