Министерският съвет предлага извънредното положение в страната да е от 13 март до 13 април

Министерският съвет предлага извънредното положение в страната да е от 13 март до 13 април. Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дебатите в Народното събрание.

Очаква се по-късно през деня депутатите да гласуват дали да подкрепят искането на премиера Бойко Борисов.

Пред парламента Борисов обяви, че мярката е единственото срещу „това чудо, наречено коронавирус“, което съсипва света и в здравословен, и в стопански план. Той отново сравни ситуацията с война. „Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно заради тези, които нарушават карантината“, каза Борисов.

Премиерът  обясни в парламента, където в момента тече осъждането на извънредното положение, че мерките през това време ще включват забрана за пътуване, включително
затваряне на граници, затваряне на училища, университети, увеселителни заведения, както и работа от вкъщи навсякъде където това е възможно, за да бъдат ограничени събиранията на много хора.

От думите му се разбра, че няма да се въвежда финансова санкция от 5 хил. лева за нарушаване на ограниченията при карантина, но ще се действа по сега действащото законодателство – лишаване от свобода до 1 година.

Той поиска от парламента и гласуване на възможност за отпускане на допълнителни средства за медиците, особено тези на първа линия.

„Дневник“


image0 (9K)