Милиони в офшорни сметки скътала една от най-популярните личности

Британската кралица Елизабет II скътала милиони британски лири в офшорни зони.

Това беше обявено при публикуването на „Парадайз пейпърс“ („Paradise Papers“) – документи, които разкриват тайни около финансите на влиятелни политици, спортисти, музиканти, на корпорации и други, съобщават световни агенции.

[ad id=“255238″]

Разкритията показват как кралицата и други членове на кралската фамилия инвестират чрез фондове, които са свързани с  компании като „Threshers“ и „BrightHouse“. Те са обект на критики, че експлоатират хиляди бедни семейства и уязвими групи от хора.

Кралицата е скътала 10 милиона паунда в офшорни сметки. Те са „инвестирани“ на Каймановите острови и на Бермудските острови през 2004-2005 година.

Става въпрос за пари, които е спечелила от недвижимото си имущество – благодарение на принадлежащото й херцогство Ланкастър (The Duchy of Lancaster), където има имоти за 519 милиона паунда.

Британски медии твърдят, че финансовите операциите не са незаконни и няма предположения, че кралицата не си е плащала данъците. Въпросът обаче е – дали не е морално укоримо, монархът да инвестира в офшорни компании.

[ad id=“225664″]

Изтеклата информация показва, че кралицата е използвала офшорни фондове, които подпомагат британски инвеститори да не плащат данъци в САЩ върху собствеността си там.

news.bg


image0 (9K)