Милиардер не може да си плати за адвокат

Мексиканският наркобарон, известен като Ел Чапо, оглавява „международна престъпна организация“. Тя е спечелила 14 милиарда долара от продажба на наркотици в САЩ и Канада, обявиха от министерството на правосъдието на САЩ. Списание „Forbes“ го определя като един от най-богатите престъпници на планетата. Смята се, че той има стотици компании в САЩ и Мексико, които перат пари за него.

Въпреки това – 59-годишният Гузман, който беше екстрадиран от Мексико в САЩ през януари, изпитва затруднения с намирането на подходящ адвокат, който да го защитава. Срещу него са повдигнати 17 обвинения, сред които трафик на наркотици, пране на пари и убийство. След прехвърлянето му в килия в Ню Йорк, той е защитаван от „служебни адвокати“. Те най-често биват назначавани да представляват в съда обвиняеми, които не могат да си позволят собствен защитник.

Властите в САЩ са против изразходване на обществени средства за човек, когото наричат милиардер. Те обаче искат да бъдат конфискувани активи за 14 милиарда долара, за които се смятат, че принадлежат на Гузман. Поради това не става ясно – как Ел Чапо ще плати на адвокатите си, ако го осъдят.

Джефри Лихтман, виден адвокат, който успешно защити в съда сина на нюйоркски мафиот, е основният кандидат да представлява Гузман, твърди вестник „Wall Street Journal“.


image0 (9K)