Милен Велчев: Държавата трябва да остане извън сделката „ЧЕЗ“. Категорично!

„България ще изпадне в странна ситуация, ако продължи да настоява да купи дружеството“, категоричен е бившият финансов министър

[ad id=“225664″]

„България ще изпадне в странна ситуация, ако продължи да настоява да купи ЧЕЗ. Държавата е лош стопанин. Това е доказано и примери има много. Държавата не трябва да влиза в икономиката. Държавата категорично не трябва да се намесва и да участва в сделката за ЧЕЗ.“ Това каза в сутрешния блок на бТВ бившият финансов министър Милен Велчев. Той бе част от кабинета на НДСВ и ДПС, който приватизира ЕРП-тата.

[ad id=“263680″]

„В ЧЕЗ също има много стабилно държавно присъствие, което не помага на нейното управление. Ако хвърлите бегъл поглед на чешката преса, ще разберете какви са проблемите на ЧЕЗ. Чешката държава не управлява добре тази компания. ЧЕЗ би се справила много по-добре, ако беше една мултинационална компания“, посочи Милен Велчев.

По думите му премиерът и финансовият министър разбират много добре неговите аргументи срещу участието на държавата в тази сделка.

[ad id=“236993″]

„Политическият инстинкт на Бойко Борисов винаги е бил много силен и в момента той се опитва да спре популистките напъни на част от опозицията. Не трябва да има национализация и спиране на приватизацията. ЕРП-тата бяха продадени при една много ясна и чиста процедура. Сделките бяха много добри. Категорично услугата, която предоставят ЕРП-тата, се е подобрила“, заяви Велчев.

[ad id=“236999″]

„Не познавам Гинка Върбакова. За първи път чух името й от пресата. Не мога да коментирам нищо за нея. Това, че ние не я познаваме, не означава, че тя няма да се справи добре с управлението на ЧЕЗ. Не знам дали някой стои зад нея. Възможно е да е получила подкрепата на сериозни инвеститори, които да й оказват доверие. Като цяло, ако говорим за икономика, съм доволен от управлението на правителството. Има сектори, в които обаче трябват незабавни реформи. Пример за такъв сектор е здравеопазването“, заключи Милен Велчев.


image0 (9K)