Мика Зайкова: Ковачки си царува и никой не се намесва – cлучаят с миньорите е първа стъпка към закриване на целия „Бобов дол“

 

„След като има такива нарушения на трудовото законодателство, безобразни условия на труд, защо нищо не се променя. Защо не му вземат концесията? Ама той дори ще им я подари, защото вече е взел каквото може.“ Това казва Мика Зайкова, независим финансов експерт.

Не за пръв път миньорите на работодателя Ковачки протестират за неизплатени заплати и ваучери. По повод стачката министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че държавата не може да се меси в частно предприятие. Малко след нейното изказване самият премиер Борисов се намеси, като заяви, че ще прекрати концесията на Ковачки за мина „Бабино“, ако не бъдат изплатени всички дължими пари на работниците. Няма ли нещо дълбоко сбъркано в отношението на институциите при уреждане на подобни отношения?

– Трудовото законодателство в България важи за всички – за частни, държавни, смесени, мултинационални предприятия, за когото и да е. Това означава, че хората сключват трудов договор при определени условия и при определена заплата, която трябва да получават навреме минимум два пъти в месеца, или както се договорят. Договорката може да бъде по отчитане на труда, може да бъде повременна, може да бъде и по норма.

– В конкретния случай е имало 7 наказателни постановления за нарушаване на трудовото законодателство, от което нищо съществено не последва? Колко време е необходимо да се намесят контролните органи и какви санкции се предвиждат?

– Може да се подаде иск директно в съда, без дори да се намесва Инспекцията по труда за неизплатена заплата, можеш да напуснеш и да осъдиш работодателя по закон. Трудовите дела вървят бързо. Така че няма защо да чакаш два или три месеца без заплата. Не че съм адвокат на Инспекцията по труда, но в България има регистрирани 33 000 фирми от реалния сектор, а инспекторите са точно 354 души. И Господ да са, не могат да бъдат навсякъде.

Така че синдикати, самите работници трябва да подадат сигнал в Инспекцията по труда, за да дойдат инспекторите и да проверят какво става. Защото когато се говореше за съкращения, първо трябваше да се започне от чиновниците в министерствата, където са вече бюро до бюро, а не хората, които работят на терен. Те не само не трябва да бъдат съкращавани, но и да са по-добре заплатени, за да не възникват корупционни предпоставки.

Но нека се върнем на миньорите. На тях не им плащат заплатите – един месец им плащат 70 лв., след 20 дни им дават 50 лв., ваучерите не им се плащат….

– Ваучерите не им се плащат, защото те бяха за магазините на Ковачки и след като затвори магазините си, вече защо да им дава ваучери?

– Няма значение, има такава ваучерна система – дали ще е в магазина на Ковачки или в магазина на кака Пена, няма никакво значение, стига тя да работи с ваучери.

– За миньорите няма значение, но за Ковачки очевидно има.

– Да, работата е там, че те не получават никакви ваучери. Чухме какво каза омбудсманът на България, но и без да ни казва, то е ясно. Достатъчно е да ги видиш само как са облечени миньорите и че няма за всички дори каски. Все пак намериха каска за омбудсмана… Няма пари за крепежи в подземните мини. Първо трябва да се направи т.нар. проходка, да се закрепи и да се продължи. Ако скалата е гранитна, крепежите са по-нарядко, но не е така при въглищните мини, където трябва да има прекрасна вентилация. А те дори бяха спрели вентилацията на миньорите, за да ги накарат да излязат, защото се натрупва въглероден двуокис.

Това са някакви първобитни методи…

– Условията на труд са кошмарни. Във въглищните мини има газ гризу и е достатъчно един да запали цигара и да гръмне всичко. А забоите и цялата мина „Бабино“ минава под селището. Ако гръмне, заминават и тези под земята, и тези отгоре. Истински кошмар! Освен това миньорите трябва да имат ботуши, работни дрехи, лампи и т.н.

Това е първа категория труд и заплащането би трябвало да е адекватно. Те трябва да получават дори като начални заплати повече от други работници, много повече от минималната заплата 420 лв. или 460 лв.

В мините на Ковачки това въобще не се спазва. Неговите работници получават безумно нищожни заплати за този тежък труд, който полагат, и за това, което гълтат долу в мините. Всички минни работници, работили повече от 5 години при нормални условия, получават едно заболяване – антракоза, натрупване на въглищен прах в дробовете им. И тези хора умират дори преди да се пенсионират, а получават нищожни заплати.

– Които дори не се плащат, те нали затова протестираха, а не за по-високи заплати.

– Не са плащани от март месец и те дори не знаят колко имат да взимат. Дадат им по 70 лв., след 15 дни – 50 лв. и ти им изгубваш сметката, защото нямаш и документация, дават ги на ръка. Те дори и да напуснат, едва ли ще получат нещо на борсата, защото не са им плащани осигуровки – ни здравна, ни пенсионна, ни за временна нетрудоспособност. Положението е много страшно!

– Какво трябва да се направи?

– Мисля, че трябва да се направи генерална проверка от Министерството на труда, за което много се съмнявам, че ще стане. Защото министър Русинова каза едни неща, които въобще не се връзват с реалността – как тя щяла да намери работа на миньорите. Колкото намери на бургаските миньори, когато само преди няколко месеца Ковачки затри мината в Бургас и изхвърли 600 души на улицата. Аз написах писма до омбудсмана, до лидери на партии, до когото се сетиш, че трябва да се поиска независима експертиза на залежите. Защото Ковачки твърди, че нямало въглища, което просто не е вярно.

Има нещо, което наистина го затруднява. Тези въглища са сернисти и отиват главно в ТЕЦ „Бобов дол“ (който също е негов) и там има инсталация за серочистка, но това е скъпо удоволствие, както и транспортирането на въглища. Но все пак намират пазар в страни от бивша Югославия.

Затова трябва да се направи пълен анализ на залежите, на пазара, ефективно ли е да се продължава производството и какви са идеите на Теменужка Петкова и на самия собственик и концесионер. Защото най-лесното е да изхвърлиш работниците, без да им платиш. Те ще го съдят, обаче, както се знае „Куче влачи, диря нема с нашата съдебна система“. Хората са оставени сами на себе си.

– А къде са синдикатите в този случай?

– Синдикатът има сигнални функции. Той може да подава сигнали до Инспекцията на труда, че там се вършат нарушения. Другото средство на синдиката е стачката. Не искам някой да твърди, че това е стачка, защото не е. Това е спонтанен протест на отчаяни хора, защото непрекъснато ги тъпчат! Ако беше стачка, тя щеше да бъде организирана както му е редът по Закона за колективните трудови спорове.

Били са заплашвани близките на миньорите. Говорих с един от протестиращите долу под земята и поддържахме връзка. Обадиха ми се по телефона и ми казаха, че на техните близки искат да им връчат заповеди за уволнение за незаконна стачка и да им предявят иск за нанесени щети на концесионера по време на протеста.

– Същият Ковачки по този начин ги притискаше и да гласуват за него преди време. Толкова ли е безсилна държавата и нейните институции?

– Той развива някаква политическа дейност, а от друга е работодател… Аз се обърнах към работодателските организации в четвъртък, с мен беше и един колега. И попитах доц. Дечев дали тези хора членуват в някоя от тези работодателски организации. Не членувал при тях. Освен работодател, Ковачки си е направил и работодателска организация, направил си е политическа организация и се оказва, че той трябва да преговаря вече в друга функция. Разбирате ли затруднението на синдиката. Ковачки царува там, има и силата, и властта, и парите.

– Кой го крепи, за да може да си позволява безнаказано такива безобразия?

– Три дена миньорите седят под земята и никой не каза нищо, пълно мълчание и от Бойко Борисов. Ако някой навехне крак, той се появява по телевизора и помага, но не и сега. И аз го помолих в ефир да отиде при миньорите и да помогне. Защото „Бобов дол“ не е взаимоотношение работник и частна фирма, а национален проблем, защото регионът е моноиндустриален.

Там има само мина и нищо друго. По всичко личи, че бургаските мини и сегашния случай е първа стъпка към закриването на целия „Бобов дол“. И ви казвам, че това много вероятно ще стане до края на годината. Защото на работодателя му е по-евтино. Каквото можа източи, експлоатираше хората като роби и не им плащаше. Твърдя, че там не е вложен и 1 лев инвестиция. Няма как да работиш ефективно, ако не инвестираш.

И се питам – след като има такива нарушения на трудовото законодателство, на условията на труд – няма за какво да му вземат концесията ли? Ама той ще им я подари тази концесия, вече е взел каквото може. Вярно, Борисов се намеси, но под натиск и два дни по-късно.

– И Ковачки пак ще остане ненаказан.

– Не знам, но хората се страхуват. Защото ние се чудим, как така като не ти плащат заплата по половин година, си мълчиш. Отговорът е прост – защото има безработица, защото с тяхната квалификация тези хора не могат да си намерят друга работа, а сами не могат и да си платят за друга квалификация. Защото тук всичко е уродливо и за квалификацията на работниците трябва да се грижи работодателят. А за образованието трябва да имаме държава.

http://www.transmedia.bg/


image0 (9K)